Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina, integrată în planul UE de achiziție a energiei. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru Energie

Ucraina va fi integrată în planul Uniunii Europene de achiziţie comună a gazelor naturale. Este anunțul făcut de comisarul european pentru energie, în Parlamentul de la Bruxelles. Statele membre UE vor să reducă dependența de gaz rusesc și vor să semneze, în lunile următoare, primele contracte colective pentru importul de gaze.

Este posibil ca Europa să aibă suficient gaz pentru a trece de perioadele mai reci. Dar următoarea iarnă stă sub semnul întrebării - din cauza problemelor de aprovizionare.

"Am integrat Ucraina în platforma comună de achiziții de gaze, cu scopul de a asigura 2 miliarde de metri cubi de gaze suplimentare. Lucrăm la reformele pieței, în contextul procesului de aderare," a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.

Energia nu va mai avea prețurile dinainte de război

Comisarul pentru Energie a denunțat, de asemenea, ocuparea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie, din Ucraina. Iar directorul Agenției Internaționale pentru Energie a cerut Europei să reflecteze asupra dependenței sale de gazul rusesc.

"Este o mare greșeală strategică și mulți dintre noi plătesc prețul, nu numai cu facturile la electricitate și gaz, ci mult mai mult decât atât," a explicat Fatih Birol, director executiv Agenția Internațională pentru Energie.

El a avertizat, de asemenea, eurodeputații că, indiferent de ce se întâmplă în Ucraina, energia nu va mai avea niciodată prețurile de dinainte de război. Și de aceea, industria europeană ar putea fi dezavantajată pe piața mondială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE