Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina face presiuni asupra Germaniei pentru a-i livra blindate necesare contraofensivei

Ministrul ucrainean de Externe a reproșat marți Germaniei că nu a livrat blindate Ucrainei, exercitând presiuni asupra cancelarului german Olaf Scholz. Șeful Guvernului de la Berlin se opune, însă, unei astfel de inițiative doar a Germaniei, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

”Semnale dezamăgitoare vin din Germania, în timp ce Ucraina are nevoie în prezent de tancuri Leopard şi Marder pentru eliberarea poporului nostru şi a-l salva de la genocid

Nu există un singur argument raţional care să justifice de ce acest armament nu poate fi livrat, ci doar temeri abstracte şi scuze. De ce îi este frică Berlinului, iar Kievul nu se teme?”, a precizat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, într-un mesaj publicat pe Twitter.

În schimb, cancelarul german Olaf Scholz și ministrul Apărării, Christine Lambrecht au oferit răspunsuri evazive în momentul în care au fost întrebați despre potențialele livrări de blindate către Ucraina, notează sursa citată.

Ucraina face presiuni asupra Germaniei pentru a-i livra blindate. Tensiuni în coaliția de guvernare de la Berlin

Presiunea crește asupra cancelarului german Olaf Scholz într-un moment în care Ucraina a obținut noi succese militare împotriva armatei ruse.

În coaliția de guvernare din Germania, formată din social-democrați, Liberali (FDP) şi Verzi, au apărut divergențe deoarece unii dintre oficialii germani cer livrarea de tancuri.

”Trebuie să evaluăm zilnic dacă îi putem sprijini mai mult pe curajoşii ucraineni. Ucraina trebuie să câştige acest război”, a declarat Christian Lindner, liderul liberalilor şi ministru al Finanţelor.

”Timpul ezitării s-a terminat”, a mai precizat copreședintele Partidului Verzilor, Ricarda Lang, potrivit sursei citate.

De asemenea, uniunea conservatoare CDU-CSU, principala forță de opoziție din Germania, militează pentru astfel de livrări.

Potrivit AFP, Germania a avut mult timp o atitudine ezitantă față de Moscova, după declanșarea războiului în urmă cu șase luni. Lipsa inițială de sprijin militar din partea Berlinului pentru Kiev a stârnit nemulțumirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

La început, Germania a întârziat să furnizeze arme Ucrainei și a acceptat doar să-i livreze arme defensive. Acum, autoritățile de la Berin își asumă o ”responsabilitate specială” de a ajuta Ucraina în a-şi consolida sistemele de artilerie şi componenta de apărare antiaeriană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE