Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina, atacată cu drone și rachete în noaptea de Înviere

Rusia a atacat Ucraina chiar în noaptea de Înviere. Un tir cu rachete rusești asupra regiunii Doneţk a ucis două persoane, iar un atac cu drone în Harkov a rănit cel puțin șase oameni, potrivit Agerpres.

Ultimele atacuri au avut loc în timp ce creştinii ortodocşi din Ucraina şi din Rusia celebrau sărbătoarea Învierii.

"La Pokrovsk, tiruri cu rachete au ucis două persoane şi au avariat o casă", a declarat Vadim Filaşkin, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk (est) într-un mesaj pe Telegram.

Localitatea Pokrovsk se află la circa 60 km nord-vest de oraşul Doneţk, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume ocupată de Rusia şi pe care Moscova pretinde că ar fi anexat-o.

Rușii au lansat peste 20 de drone iraniene

Forţele aeriene ucrainene au declarat că ruşii au lansat 24 de drone iraniene Shahed asupra teritoriului Ucrainei în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică şi că 23 dintre ele au fost doborâte.

"O casă şi dependinţele sale au ars în urma acestor atacuri. Şase persoane au fost rănite, între care o fetiţă născută în 2015", a declarat guvernatorul Harkovului, Oleg Sinegubov, pe Telegram.

Mesajele celor doi președinți de Paște

Atât Moscova, cât şi Kievul au utilizat religia şi instituţia bisericii pentru a ralia societatea efortului de război, notează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un mesaj video duminică de la Catedrala Sf. Sofia din Kiev, situată în centrul capitalei.

Înlocuindu-şi îmbrăcămintea militară obişnuită printr-o cămaşă tradiţională ucraineană, el a spus că Dumnezeu este un "aliat" al Ucrainei. "Cu un astfel de aliat, viaţa va învinge definitiv moartea", a declarat Zelenski.

În cadrul catedralei, o expoziţie prezintă icoane religioase pictate pe lăzi de muniţie.

În Rusia, preşedintele Vladimir Putin nu a menţionat explicit războiul, pe care Kremlinul îl numeşte "operaţiune militară specială", în mesajul său de Paşti.

Într-un discurs public adresat patriahului Kirill, capul Bisericii ortodoxe ruse care susţine ferm invazia Rusiei în Ucraina, Putin i-a mulţumit pentru "cooperarea fructuoasă în perioada dificilă actuală, în timp ce este important pentru noi să ne unim eforturile în vederea dezvoltării constante şi a întăririi patriei".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE