Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Twitter a suspendat conturile mai multor jurnaliști care l-au criticat pe Elon Musk

Mai mulți jurnaliști de la publicații precum Washington Post, New York Times sau CNN nu și-au mai putut accesa conturile de Twitter deoarece au fost suspendate, după ce au scris despre Elon Musk, noul director executiv al companiei, și despre modul în care conduce rețeaua de socializare, scrie The Guardian.

Prin mai multe tweet-uri, Elon Musk a precizat că distribuirea de informații despre locul în care el se află în timp real a fost interzisă pe Twitter și i-a acuzat pe jurnaliștii care ar fi publicat „coordonate de asasinare”.

Twitter a suspendat conturile unor jurnaliști specializați în industria IT de la CNN, Washington, Mashable și New York Times. Toți au publicat recent articole despre decizia lui Elon Musk de a suspenda un cont prin care erau făcute publice informații despre locul în care se află în timp real avionul privat al miliardarului. În fiecare dintre articole au fost evidențiate atât angajamentul lui Musk de a apăra „libera exprimare”, cât și deciziile sale de a interzice orice cont care nu este pe placul său.

Twitter ar fi suspendat contul Mastodon, rețeaua rivală

De asemenea, ar fi fost suspendat și contul de Twitter al Mastodon, rețeaua de socializare unde au migrat mai mulți utilizatori după platforma de micro-blogging a fost cumpărată de Musk. Mai mult, unii utilizatori au semnalat faptul că link-urile spre Mastodon au fost identificate drept „potențial dăunătoare" de către Twitter sau partenerii săi.

Ryan Mac, reporter specializat în tehnologie la cotidianul New York Times, a scris de pe un alt cont de Twitter pe care a fost nevoit să și-l creeze că nu a primit „nicio înștiințare” potrivit căreia ar urma să-i fie suspendat contul. Mai mult, ziaristul a mai precizat că nu a primit informații despre motivul pentru care contul său a fost „suspendat permanent”.

Publicația „The Washington Post” a precizat într-un comunicat că suspendarea contului reporterului Drew Harnell „contravine afirmațiilor lui Elon Musk care a spus că vrea conducă Twitter în așa fel încât să fie o platformă dedicată liberei exprimări”.

„Instabilitatea și volatilitatea tot mai mare a Twitter ar trebui să fie o preocupare incredibilă pentru toți cei care folosesc platforma”, se arată într-un comunicat CNN.

„Musk pare să elimine conturile care nu-i plac", a declarat Donie O'Sullivan, unul dintre jurnaliștii al cărui cont a fost suspendat.

Elon Musk: „E în regulă să mă criticați toată ziua, nu și dezvăluirea locului în care mă aflu în timp real și punerea în pericol a familiei mele”

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, confirmarea interdicțiilor individuale reprezintă o „încălcare gravă a drepturilor jurnaliștilor de a relata fără teamă de represalii”.

Elon Musk a reacționat printr-o serie de tweet-uri publicate joi seara.

„E în regulă să mă criticați toată ziua, nu și dezvăluirea locului în care mă aflu în timp real și punerea în pericol a familiei mele”, a precizat miliardarul american.

Directorul executiv al Tesla, Space X și Tesla a subliniat că „aceleași reguli referitoare la dezvăluirea de informații personale (doxxing) se află jurnaliștilor și oricăror altor persoane”.

„Au publicat în timp real locul exact în care mă aflam, practic sunt coordonate de asasinare, o încălcare a termenilor și condițiilor Twitter”, a mai spus Musk.

În schimb, Musk nu a dat detalii despre jurnaliștii ale căror conturi au fost suspendate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE