Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turiști în colanți și cu glezne goale, pe munte. Salvamontiștii i-au găsit înghețați și îmbrățișați în zona Vârfului Toaca

Salvamontiștii au avut zile de foc și de Paște. În doar 24, de ore, au fost salvate de pe munte 16 persoane, dintre care trei au fost transportate la spital. Doi turiști au fost salvați după ce au plecat pe munte în colanți, cu gleznele goale și în pantofi sport, cu șosete de vară.

Alerta s-a dat în Sâmbăta Mare când, cu ultimele puteri, turiștii au sunat după ajutor la dispecerat. Le-au spus salvamontiștilor că sunt epuizați după ce au urcat șapte ore spre Vârful Toaca din Durău.

Salvatorii au plecat în căutarea lor, dar au fost șocați când i-au găsit uzi, înghețați și ținându-se în brațe pentru a-și păstra căldura corporală.

Șeful Salvamont, despre turiștii în colanți și cu glezne goale. ”Echipamentul cu care voiau să supraviețuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri asta într-adevăr ne-a șocat”

Șeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef, a povestit pe pagina sa Facebook despre misiunea de salvarea a turiștilor care s-au aventurat pe munte, fără a fi echipați corespunzător.

"Oamenii se pregăteau de sărbători fiecare cu credințele și obiceiurile lor .

Și a sunat telefonul, cu sunetul specific al Dispeceratului Salvamont , sunetul pe care după ani de zile de operațiuni începi să-l urășți în serile pe care vrei să le petreci în familie. Sunetul care de obicei nu aduce nimic bun la ore târzii sau cel mult încă o provocare din acelea cărora le-am uitat și numărul și zilele și anii.

Doi tineri epuizați, uzi și înghețați în zona Vf. Toacă. Convorbirea și datele ușor confuze … au urcat din Durău și vor să coboare tot acolo dar nu mai sunt în stare, n-au cazare în Durău și ar vrea să ajungă în noaptea asta la Piatra Neamț mă duc cu gândul că temperatura corpului scade rapid, că până la lăsarea întunericului nu mai este mult și trebuie să intervenim rapid pentru a evita ,…o noapte foarte lungă.

Ce a urmat a fost doar rutină, nimic spectaculos, nimic din parfumul și trăirile operațiunilor pe muchie de cuțit. Redirecționarea grupului spre Vf. Lespezi și Cabană Dochia, mobilizarea echipei care asigura intervenția în zona înalta, comunicații radio, echipare și procedura de prevenire a hipotermiei etc.

Undeva în zona Lespeci au fost găsiți. Uzi, înghețați ținându-se în brațe pentru a-și păstra măcar ultimele senzații de căldură. Cât privește echipamentul cu care voiau să supraviețuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri asta într-adevăr ne-a șocat. Am văzut multe într-o viață petrecută în sfera operațiunilor de salvare dar să te aventurezi în imperiul ghețurilor în colanți și cu glezna goală ...(..)

Au plecat din Durau pe la prânz trecând prin față bazei salvamont fără să se informeze. De ce ar fi făcut-o când au consultat telefonul în care îi ghidează și după care 1000 de metri diferența într-un munte acoperit de zăpadă, până pe vârf, e relative aproape sau cel puțin asta este sugestia pe care ți-o induce. Au urcat în 7 ore, șapte ore de chin, șapte ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înțeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească și să se mai miște. Telefonul te poate salva la fel cum același device și aplicațiile îți pot fi fatale. Oamenii salvează oameni! Mașinile, nu", a povestit șeful Salvamont Neamț, pe Facebook.

Misiune grea au avut și salvamontiștii din Argeș. Ei au intervenit în canionul Valea lui Stan pentru a extrage un turist care a căzut de la o înălțime de aproximativ șapte-opt metri în timp ce își făcea fotografii. Bărbatul prezenta suspiciune de dublă fractură la picior, fractură de bazin, traumatism cranio-cerebral și multiple escoriații. Victima a fost predată în stare conștientă echipajului de pe Ambulanța SMURD pentru a fi transportat la spital.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE