Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia reacționează după tirurile lansate de Rusia asupra unui cargou turcesc în Marea Neagră: ”Acest tip de iniţiativă ce ar putea creşte tensiunile”

Președinția Turciei a anunțat că ”a pus în gardă” Rusia, în contextul în care duminică au fost trase focuri de avertizare asupra unei nave a unei companii turcești care se îndrepta spre portul Izmail, din sudul Ucrainei, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Interlocutorii din Rusia au fost puşi în gardă pentru a evita acest tip de iniţiativă ce ar putea creşte tensiunile în Marea Neagră", a declarat Ankara.

Turcia a reacționat în acest caz, chiar dacă nava ce aparține companiei turcești navighează sub pavilion statului Palau.

Cum a motivat Rusia tirurile lansate asupra navei turcești

”Pentru a forţa vasul să se oprească, au fost trase focuri de avertizare cu arme uşoare automate de pe o navă de război rusească", a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării.

Moscova susține că Sukru Okan, căpitanul navei sub pavilion Palau, nu a reacţionat la un ordin de oprire pentru ”o inspecţie privind transportul de mărfuri interzise”.

Un elicopter cu militari ruși la bord a decolat apoi pentru a inspecta nava. Ulterior, echipajului i s-a permis să-și continue drumul spre portul ucrainean.

Guvernul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan nu a reacționat în legătură cu acest incident până astăzi, ceea ce a stârnit critici din partea Opoziției.

"Imaginile raidului efectuat de militarii ruşi pe nava turcească Sukru Okan au fost difuzate de Ministerul rus al Apărării şi poporul nostru a putut afla despre asta. Palatul nu a făcut nicio declaraţie în acest sens. De ce?", s-a întrebat joi după-amiază liderul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu pe X (fostă Twitter).

La mijlocul lunii iulie, Moscova a pus capăt acordului ce permitea cerealelor ucrainene, din vara trecută, să părăsească porturile din sudul ţării, în ciuda blocadei instituite de Rusia. Ulterior, a avertizat că orice navă care se îndreaptă spre sau părăseşte porturile ucrainene va fi considerată o potenţială ţintă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE