Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trucuri pentru un consum de combustibil redus. Specialiștii spun că șoferii pot reduce cheltuielile datorită stilului de șofat

Cum prețul la pompă este într-o creștere continua, specialiștii spun că nu ar strica să ne uităm cu mare atenție și la economia de combustibil. De la modul în care șofăm sau cât de atenți suntem la pregătirea tehnică a autoturismului, putem reduce consumul și cu 50%.

Titi Aur, specialist în conducere defensivă: ”Orice agresare a accelerației, orice accelerare bruscată, uite, cum fac acum, nu înseamnă altceva decât, uite, 19,4 am avut când accelerez, acum suntem cu nimic, pentru că reduc, și uite, cum accelerez maxim se duce consumul la 29 de litri, la o mașină mică ce în principiu consumă puțin.”

Stilul de condus agresiv poate crește consumul

Un stil sportiv de șofat îți oferă adrenalină din belșug dar și o pagubă mare în buzunar, spun specialiștii. Putem plăti și cu 50% mai mult pentru astfel de plăceri.

Titi Aur, specialist în conducere defensivă: ”Consumul îl poți dubla dacă vei conduce agresiv, pe moment, instant, poate fi și de 3 ori mai mare. Sigur îl poți reduce cu 20%, 30%, 40% consumul dacă mergi coerent. Nu vorbim numai despre consumul de combustibil, este cel mai vizibil, te duci la pompă și plătești. Dar, consumul mare de combustibil aduce și restul de costuri mari, anvelope, frâne, rulmenți.”

Prețul pentru un litru de combustibil a crescut constant în ultima perioadă de la o lună la alta. Pentru luna august creșterea prețului la combustibil a fost de aproape 1,5% față de luna trecută. Economia de combustibil este o țintă serioasă pentru mulți șoferi.

Șoferii trebuie să fie atenți și la partea tehnică

Dincolo de trucurile folosite în timp ce conducem pentru a avea un consum mai mic și partea tehnică a mașinii poate să ne scadă consumul de combustibil în mod semnificativ.

Cristian Popa, jurnalist Euronews România: ”Aceasta este doar una dintre situațiile neplăcute din trafic, mergi puțin, te oprești, stai la semafor, iar pornești. Totul se traduce într-un consum mai mare al combustibilului. Dincolo de modul în care conducem, pregătirea tehnică a mașinii este extrem de important iar specialiștii spun că doar din acest aspect putem economisi între 8 și 10 litri la suta de kilometri.”

Cristian Răcan, director service auto: ”Încurajez șoferii să verifice sistemul de răcire, salvăm un litru de combustibil, sistemul de răcire trebuie verificat cel puțin o data la doi ani, el poate genera un consum în plus și cu doi litri la suta de km. Dacă sunt probleme tehnice cum e sonda se adaugă un consum extra de 6 sau 7 litri.”

Și presiunea din pneuri este foarte importantă, poate duce la un consum suplimentar de aproape un litru la o sută de kilometri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE