Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trendul TikTok care ți-ar putea salva finanțele în acest an. Ce este ”bugetarea zgomotoasă” și cum te poate face să preiei controlul asupra banilor tăi

Economisirea banilor nu a fost niciodată o preocupare atât de mare pentru majoritatea oamenilor ca acum, în condițiile în care inflația este încă la un nivel atât de ridicat în întreaga Europă, iar costul produselor de bază zilnice crește rapid.

Acest lucru i-a determinat pe mulți dintre ei să reducă luxul și cheltuielile neesențiale, cum ar fi consumul de băuturi și mâncarea în oraș, cumpărăturile, călătoriile și programările pentru îngrijirea personală.

Cu toate acestea, presiunea socială de a face aceste lucruri ar putea fi încă prezentă în multe cazuri, mai ales că rețelele de socializare continuă să facă să pară că toți cunoscuții trăiesc cea mai bună viață.

De asemenea, ar putea fi mai inconfortabil și mai jenant să refuzați prietenii și rudele pentru întâlniri sociale și alte activități pentru care nu doriți neapărat să cheltuiți, potrivit Euronews Bussines.

Ce este ”bugetarea zgomotoasă”

Intră în cea mai recentă nebunie TikTok: ”bugetarea cu voce tare”, care pretinde că îți permite să preiei din nou controlul asupra finanțelor tale.

Inventat de comediantul și scriitorul Lukas Battle, acest concept a luat cu asalt TikTok și alte platforme de social media la începutul acestui an. Este vorba despre a fi vocal, deschis și clar în legătură cu faptul că ai bani, dar nu vrei să îi cheltuiești.

Prin aceasta, nu numai că oamenii reușesc să diminueze tabuurile în jurul discuțiilor despre finanțe, dar își stabilesc și obiective și limite ferme pentru ei înșiși.

"A fi autentici și a avea limite în legătură cu modul în care ne cheltuim banii, împreună cu capacitatea de a comunica acest mesaj lumii din jurul nostru, va duce la economisirea mai multor bani și la plata mai multor datorii", a declarat Alaina Fingal, proprietara site-ului de bugetare The Organised Money, după cum a relatat CNET Money.

Cu toate acestea, nu este vorba de a nu ieși deloc sau de a refuza orice invitație socială. Mai degrabă, este vorba de a le prioritiza pe cele pe care doriți cu adevărat să le acceptați, în locul celor la care vă simțiți presați de colegi să spuneți da.

"Există multă presiune pentru a cheltui, mai ales atunci când vezi atât de multe produse care îți fac reclamă tot timpul, sau stiluri de viață care nu sunt foarte accesibile. Haideți să trimitem un mesaj corporațiilor cu privire la nivelul inflației naționale. Haideți să luăm atitudine. Nu este vorba de 'Nu am suficient'. Este 'nu vreau să cheltuiesc'.", ar fi declarat Battle, potrivit CNBC.

De ce ar trebui să încercați ”bugetarea cu voce tare”

”Bugetarea cu voce tare” pune accentul pe împărtășirea obiectivelor și speranțelor financiare în mod deschis și fără ezitare cu persoanele din viața dumneavoastră. Într-un fel, acest lucru vă permite, de asemenea, să vă eliberați de așteptările societății în ceea ce privește finanțele și stilul de viață și să vă prioritizați propriile obiective și nevoi.

Ca atare, atunci când se refuză un angajament social, puteți oferi motivul exact pentru care alegeți să economisiți acei bani și pe ce ați prefera să-i cheltuiți.

Acestea pot fi obiective mai mici, cum ar fi economisirea pentru o ocazie sau un obiect special, sau mai mari, cum ar fi o casă sau o vacanță de lux. Ar putea fi, de asemenea, prioritizarea altor plăți mai importante sau mai urgente, cum ar fi ipotecile, împrumuturile pentru studenți și alte tipuri de datorii.

În acest fel, se încurajează, de asemenea, un sentiment de comunitate și incluziune financiară, prin împărtășirea și recunoașterea faptului că majoritatea oamenilor au datorii, se luptă cu costul vieții sau preferă să se țină de un buget din diverse motive. În acest fel, se reduce, de asemenea, izolarea socială și teama de a lipsi .

Nu numai atât, dar această practică de a fi mai deschiși în ceea ce privește finanțele ca societate și comunitate ar putea duce, de asemenea, la mai multe obiective comune, precum și la sfaturi și planuri pentru a le îndeplini. De asemenea, oamenii ar putea fi mai mult susținuți de prieteni și familie, fiind în același timp mai responsabili față de ei înșiși și, astfel, mai predispuși să își respecte bugetul.

Sfaturi pentru a practica ”bugetarea zgomotoasă”

”Bugetarea cu voce tare” vă poate ajuta să gestionați totul, de la plata împrumuturilor studențești până la plata impozitelor și a facturilor de card de credit. Ca atare, există mai multe modalități de a o practica, cum ar fi sugerarea de a vă întâlni cu prietenii la o cafea sau la o masă fără alcool, pentru a economisi bani pe băutură.

Mai multe persoane optează, de asemenea, pentru întâlniri mai prietenoase cu bugetul, care nu implică restaurante scumpe, cum ar fi picnicurile sau o plimbare în parc. Dublurile destinațiilor de călătorie sunt un alt mod foarte popular prin care oamenii se bucură în continuare de călătorii, dar nu cheltuiesc atât de mult pentru locațiile turistice.

Când vine vorba de familii, bugetarea zgomotoasă poate fi practicată și de copii, prin instalarea unor obiceiuri și valori financiare sănătoase în rândul copiilor încă de mici. Obiectivele clare de economisire, atât la nivel individual, cât și în familie, pot fi de asemenea de ajutor, la fel ca și documentarea cheltuielilor, fie într-un caiet sau într-o aplicație, pentru a ține evidența cheltuielilor.

Aducerea propriului prânz la locul de muncă, precum și mersul la mărci de supermarket, sau planificarea ieșirilor în jurul orelor de happy hours pot fi mici modalități de a vă atinge obiectivele financiare.

Cu toate acestea, este important să nu vă privați prea mult de ocazii sociale, ceea ce poate duce la izolare și la o motivație slabă, și ar putea chiar să vă vedeți căzând din tren mai devreme.

De asemenea, este important să evitați să împărtășiți în mod excesiv detalii despre finanțele personale, cum ar fi cât câștigați sau cât de mult aveți în economii. De asemenea, încercați să nu vă comparați cu obiectivele și progresele altor persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE