Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tradiție inedită de Paște: Udatul fetelor în Ungaria

Fetele nemăritate dintr-un sat din Ungaria s-au îmbrăcat în haine tradiționale și au așteptat că băieții să vină să le stropească. E o tradiție păstrată de sute de ani.

Se spune că fetele care, în a doua zi de Paște sunt udate cu apă, devin mai frumoase. Aceeași tradiție este întâlnită și în Transilvania.

Au aruncat găleți cu apă înspre fete

În Holloko, un sat pitoresc din nord-estul Ungariei, printre case vechi, tinerii au venit pentru a sărbători a doua zi de Paște. Băieții nu au ținut cont de frig și au aruncat cu găleți pline cu apă înspre fete.

"În fiecare an așteptăm acest festival organizat în a doua zi de Paște. Desigur, ne pregătim din timp, pregătim gălețile. Îmbrăcăm costumele tradiționale, care sunt specifice pentru satul nostru", spune un participant.

"Este o sărbătoare foarte importantă. Pentru familia noastră, este chiar cea mai importantă sărbătoare, cu toții ne pregătim pentru această zi, ne îmbrăcăm în costume tradiționale. Am venit aici să arătăm cât de frumoase sunt obiceiurile noastre", spune o femeie.

"Transmitem tradițiile din generație în generație și arătăm care ne sunt rădăcinile. Cred că este foarte frumos să știi cine ești, de unde vii și încotro te îndrepți", este de părere un bărbat.

Holloko a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1987. Localitatea, înființată în secolul XVII, a fost prima din lume care a primit acest statut datorită arhitecturii tradiționale. Satul a fost recunoscut și datorită localnicilor care păstrează și azi tradițiile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE