Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Toyota a prezentat mașina fără pedale, care le permite oamenilor să conducă folosind doar mâinile

Constructorul auto japonez Toyota Motor a prezentat un sistem de conducere fără pedale, care folosește doar comenzi manuale, la Campionatul Mondial de Para-Atletism din Kobe, Japonia.

Noul concept de cockpit, Neo Steer, amintește de ghidonul motocicletelor, integrând funcțiile pedalei de accelerație și de frână în volan.

Toyota a dezvăluit pentru prima dată acest concept publicului la Salonul de mobilitate din Japonia, în noiembrie 2023. Comenzile de accelerare se află în partea dreaptă a volanului, iar cele de frânare în partea stângă, potrivit Euronews Next.

Șoferul folosește degetul mare din dreapta pentru accelerație, iar degetele de la mâna stângă pentru a încetini.

Direcția este controlată prin semnale electrice, permițând șoferului să vireze fără a folosi o mișcare de mână peste mână.

Spațiul din podea este spațios, fără pedale, și oferă o poziție de conducere fără restricții.

Are ca scop să permită persoanelor cu deficiențe ale membrelor inferioare să conducă mai ușor

Dezvoltat inițial pentru a ajuta persoanele cu deficiențe ale membrelor inferioare să conducă mai ușor, compania afirmă într-un comunicat de presă că „oferă șoferilor obișnuiți opțiunea unei experiențe complet noi la volan”.

„Nu cred că utilizatorii de scaune cu rotile sunt singurii care așteaptă cu nerăbdare astfel de comenzi”, a scris în comunicatul de presă Taiki Morii, un schior para-alpin cu o deficiență a membrelor inferioare.

În cadrul competiției internaționale, Taiki a testat o mașină cu Neo Steer și a declarat că el crede că „o mulțime de oameni vor putea obține libertate de mișcare cu acest sistem”.

Sistemul Neo Steer este încă în stadiul de prototip, dar compania își propune să îl lanseze cât mai curând posibil.

Campionatul Mondial de Para-Atletism de la Kobe, aflat la cea de-a 11-a ediție, reunește peste 1.000 de sportivi din peste 100 de țări care vor concura în 168 de probe cu medalii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE