Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai multe cazuri de rujeola în Europa. Experți: Boala se transmite cu ușurință. Un copil cu rujeolă poate infecta alți 15

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă asupra creșterii numărului de cazuri de rujeolă în Europa.

În Marea Britanie, medicii îi îndeamnă pe părinți să-și vaccineze copiii. În Europa, cazurile de rujeolă au crescut de 30 de ori în 2023, față de 2022.

Medicii britanici spun că opinia unor părinți care cred că rujeola este o boală banală este greșită. Rujeola este foarte contagioasă, iar în unele cazuri poate fi fatală.

”Nu este ca și cum ai avea o răceală sau o tuse. Poate duce la complicații cu adevărat grave. Astfel, undeva între 1 din 5 și 1 din 20 de copii pot sfârși cu complicații cum ar fi pneumonia, deci o infecție gravă a plămânilor, meningita care ar putea duce la internare în spital.

În trecut, unii copii au ajuns la terapie intensivă și poate duce chiar la dizabilități pe termen lung, cum ar fi surditatea sau chiar moartea în unele cazuri.”, a declarat dr. Tehseen Khan, consilier medical al Serviciului Național de Sănătate Publică, Londra.

Experții spun că boala se transmite cu ușurință. Un copil cu rujeolă poate infecta alți 15.

”Agenția britanică pentru siguranța sanitară a prezis între 60 și 110.000 de cazuri de rujeolă numai în capitală. Așadar, este un lucru care ne îngrijorează cu adevărat și dorim cu adevărat să ne implicăm în comunicarea cu părinții.”, a mai spus acesta.

Medicii din Marea Britanie îi încurajează pe părinți să-i vaccineze pe copii în primele 12 luni de viață.

Doar în acest an au fost confirmate 245 de cazuri de rujeolă în Anglia. În România, potrivit INS, în perioada 1 ianuarie 2023 - 14 ianuarie 2024, au fost confirmate peste 3.300 de cazuri de rujeolă, dintre care 4 decese.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE