Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Topul țărilor din Europa care se odihnesc cel mai bine. România se află abia în cea dea doua jumătate a clasamentului

Un nou studiu a arătat că Slovacia este cea mai odihnită țară din Europa, urmată de Finlanda și Bulgaria pe locurile doi și trei.

S-ar putea să nu fie cea mai riguroasă metodologie științifică, dar un retailer de mobilier pentru dormitoare a analizat opt factori pentru a determina dacă oamenii din 28 de țări europene sunt sau nu susceptibili de a fi bine odihniți.

Printre factorii luați în considerare s-au numărat date despre orele maxime și minime de lucru, dreptul la concediu de odihnă, câte pauze sunt permise lucrătorilor în fiecare zi și procentul populației care doarme 7 ore sau mai mult în fiecare noapte.

În urma analizei cifrelor, sondajul a arătat că Slovacia este cea mai odihnită țară din Europa. Printre motivele pentru care slovacii dorm atât de bine noaptea se numără un concediu plătit generos de 28 de zile pe an, 15 zile suplimentare de sărbători legale și 12 ore de odihnă între schimburi la locul de muncă, în timp ce majoritatea țărilor din Europa au un minim de 11 ore între schimburi.

Pe locul al doilea se află Finlanda, cu 83% dintre oameni care dorm 7 ore sau mai mult în fiecare noapte, cel mai înalt nivel dintre toate țările participante la studiu.

De asemenea, lucrătorii din această țară nordică au dreptul la pauze de o oră la locul de muncă, cea mai lungă pauză dintre toate cele 28 de țări incluse în studiu. Finlandezii au, de asemenea, una dintre cele mai mici medii anuale de ore lucrate pe persoană.

Bulgaria s-a clasat pe locul al treilea, în mare parte datorită faptului că muncitorii săi beneficiază de pauze neîntrerupte de 48 de ore pe săptămână, în zile consecutive, dintre care una este duminica.

La capătul de jos al listei: Italia, Olanda și Grecia sunt cele mai prost odihnite trei țări din Europa, potrivit studiului.

Printre motivele care îi țin pe greci treji noaptea se numără doar 20 de zile de concediu plătit și doar 9 zile de sărbători legale plătite în fiecare an.

De asemenea, lucrătorii au dreptul la pauze de doar 15 minute în timpul zilei.

Cum este situația în România

Țara noastră se situează doar pe locul 17 al clasamentului din cele 28 de țări, cu un procent de doar 76,16% de persoane care dorm peste 7 ore.

Minimul de zile de concediu plătite este de doar 20, pentru un an de zile, la care se mai adaugă și încă 12 zile care însumează sărbătorile legale. Ca și în cazul Bulgariei, muncitorii noștri beneficiază de pauze neîntrerupte de 48 de ore pe săptămână, în zile consecutive.

Muncitorii au dreptul la pauze de 30 minute în timpul zilei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE