Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Topul orașelor pline de artă din Europa. Care sunt cele mai bune locuri pentru iubitorii de artă

Plănuiești o excursie în oraș, te muți într-un oraș european, îți cântărești opțiunile cu privire la locul unde să studiezi arta sau ești pur și simplu curios să afli care sunt orașele europene care au cel mai mult de oferit din punct de vedere artistic?

Ei bine, acum ai răspunsul.

Compania posterXXL este unul dintre cei mai importanți comercianți online de produse foto personalizate din Germania și a colectat, analizat și clasificat cele mai artistice orașe din Europa, dezvăluind care sunt orașele europene care sunt paradisuri pentru artiști și pasionați de artă.

Aceștia s-au bazat pe numărul de galerii de artă, pe numărul de clădiri proiectate de arhitecți celebri, pe numărul de școli de artă și festivaluri de artă, precum și pe numărul de artiști contemporani născuți în oraș.

Pe baza celor cinci categorii ale posterXXL, Londra ocupă locul 1 în clasamentul general al orașului în care arta e la superlativ.

Celelalte destinații din Top 5 care se remarcă pentru iubitorii de artă sunt Amsterdam, Roma, Edinburgh și Oslo. Berlinul a ratat cu puțin top 5 și, oarecum surprinzător, Parisul se află doar pe locul 10, Milano, Helsinki și Lyon depășind capitala franceză.

Topul orașelor pentru iubitorii de artă

  1. Londra (Anglia)
  2. Praga (Republica Cehă)
  3. Paris (Franța)
  4. Amsterdam (Țările de Jos)
  5. Milano (Italia)

Londra se află pe primul loc în clasamentul posterXXL al celor mai bune galerii de artă. Este greu de contestat, deoarece britanicii excelează când vine vorba de muzee. De la Turner la Van Gogh, The National Gallery găzduiește unele dintre cele mai faimoase picturi din lume; Muzeul de Design merită cu siguranță timpul dumneavoastră, la fel ca și Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul de Știință. Și să nu uităm de Tate Modern, care găzduiește numeroase opere de artă modernă.

Praga se află pe locul al doilea, cu Galeria Națională (Národní galerie Praha) și Muzeul Kampa, ca două dintre cele mai populare destinații artistice. Parisul ocupă locul al treilea în clasament, capitala franceză remarcându-se prin Centrul Pompidou, care găzduiește cea mai mare colecție de artă modernă din Europa, Muzeul de l'Orangerie și, bineînțeles, Luvru.

Clădiri arhitecturale notabile

  1. Koeln (Germania)
  2. Helsinki (Finlanda)
  3. Antwerpen (Belgia)
  4. Leeds (Anglia)
  5. Valencia (Spania)

Londra coboară pe locul 12, fiind depășită de orașe precum Lyon, Glasgow și Valencia în topul orașelor pentru arhitectură. Köln ocupă locul 1, remarcându-se prin clădirile proiectate de arhitecți celebri, cum ar fi impunătoarea Moschee Centrală din Köln sau Turnul Köln.

Mai la nord, Helsinki ocupă locul al doilea, cu biblioteca universitară sau muzeul său național. Anvers se află pe locul al treilea, cu clădiri precum moderna Havenhuis sau impunătoarea gară Antwerpen Centraal.

Festivaluri de artă pe care trebuie să le vizitați în Europa

  1. Amsterdam (Țările de Jos)
  2. Bremen (Germania)
  3. Lyon (Franța)
  4. Londra (Anglia)
  5. Hanovra (Germania)

Amsterdam e în fruntea în clasamentul festivalurilor de artă. Peste 100 de artiști își expun lucrările la This Art Fair, iar iubitorii de spectacole de artă neconvențională și de muzică sunt foarte mulțumiți de No Art Festival.

ArtFest din Bremen, organizat de studenții de la Universitatea Jacobs, și La Strada, care celebrează arta stradală, îi aduc orașului german locul al doilea pe podium. Top 3 este completat de Lyon, care se mândrește cu o scenă artistică înfloritoare, printre care se numără în primul rând Bienala de la Lyon, care s-a impus ca un eveniment important pentru arta contemporană din Franța și din Europa.

În cadrul Top 10, Germania este în avantaj, cu 4 din cele 10 locuri ocupate de Deutschland.

Școli de artă europene renumite

  1. Roma (Italia)
  2. Oslo (Norvegia)
  3. Londra (Anglia)
  4. Torino (Italia)
  5. Amsterdam (Țările de Jos)

Școlile de artă sunt esențiale pentru ca o metropolă de artă să se dezvolte. Potrivit rezultatelor posterXXL, Roma se află pe primul loc cu universități precum Universitatea de Arte Frumoase din Roma (RUFA) sau Accademia delle arti Roma.

Oslo oferă, de asemenea, oportunități vibrante pentru tinerii artiști, cu facilități de formare precum Academia Națională de Arte din Oslo sau Școala de Arhitectură și Design din Oslo. Londra ocupă locul al treilea și rămâne una dintre cele mai populare destinații pentru a studia arta și designul. Alegeți: Royal College of Art, University of the Arts London, Goldsmiths University, Slade School of Fine Art, Imperial College London.

În Top 10, Franța are cele mai căutate școli de artă, cu Toulouse, Paris și Lyon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE