Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Tone de mere românești se strică în livezi. Fermierii se plâng că nu au piață de desfacere pentru marfa lor

Publicat de: Euronews

Producția de mere este una foarte bună anul acesta, dar tone de fructe se strică în livezi. Deși plâng după marfa irosită, pentru care au muncit tot anul, fermierii nu se mai obosesc să le culeagă, pentru că oricum nu au unde să le vândă și tot ar ajunge să se strice. Așa se face că mere mari, coapte și aromate sunt lăsate să cadă pe pământ atunci când crengile copacilor nu le mai pot susține. 

Un măr gustos, bine copt, numai bun de mâncat, dar care probabil va ajunge însă să se strice pentru că pe piața din România nu prea este loc și pentru fructele autohtone. În această fermă din Dolj, înființată acum patru ani de un inginer horticol și dezvoltată în timp ca la carte, sunt sute de kilograme de mere care stau să cadă din copaci. 

Constantin Tache, fermier și inginer horticol: ”Din păcate nu le putem valorifica și după cum vedeți se strică. Merele sunt foarte frumoase, sunt soiuri de ultimă generație, mari, frumoase, aromate, parfumate, corespund din punct de vedere calitativ. Sunt net superioare la ce am văzut în piață, însă nu avem desfacere. Pierderi sunt foarte mari. Cred că 50% din producție se pierde.”

Fermierii ajung să aibă pierderi uriașe pentru că nu au unde să-și depoziteze marfa ca să o poată vinde treptat. În Dolj, de exemplu, nu există nici un depozit pentru fructe și legume, ci doar promisiuni că, la un moment dat, Ministerul Agriculturii va construi și acolo astfel de spații. 

Constantin Tache, fermier și inginer horticol: Mă gândesc că am putea, dacă nu cumva rezolvăm și ne facem propria investiție, propriul depozit, ar fi o variantă și prin Cooperativa Unirea, dar ce să vă zic, este și asta o himeră, că de doi-trei ani se tot vorbește, au tot venit în vizită.”

Fermierii de la noi se mai confruntă cu o problemă: marfa de import, care vine cu prețuri imbatabile. 

Constantin Tache, fermier și inginer horticol: ”Este vârf de producție și mai e și concurența, pentru că ne confruntăm cu merele din Polonia, unde subvenția e de 600 de euro la hectar iar la noi subvenția este la fel ca la grâu, ca la porumb, 160 de euro pe hectar și ei vin cu mere și sunt subvenționați și pentru producția de export și vin cu mere cu un leu kilogramul, iar la noi costul este undeva la 1,80- 2 lei aproape kilogramul. (Reporter: Deci costul, da ca să mai rămână și ceva cu cât să-l dai?) Este o concurență total neloială și n-ai cum să faci față, oricât ai vrea. De la 160 de euro la 600 de euro, e diferență de la cer la pământ.” 

În mod normal, într-o livadă de meri producția este de peste 20 de tone la hectar. Având în vedere că aproximativ jumătate din producție ajunge să se strice, vorbim de pierderi totale de sute de tone.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE