Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Titus Corlățean vrea confirmări din partea Austriei pentru Schengen. ”Să ne spună foarte clar dacă mai este un partener pentru România”

Titus Corlățean, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, a declarat că aderarea României la spațiul Schengen nu poate fi înscrisă în acest moment pe agenda Consiliului de Justiție și Afaceri Interne.

Într-un interviu acordat Euronews România, fostul ministru de Externe a evidențiat că în Austria vor avea loc mai multe runde de alegeri, iar subiectul migrației ilegale se numără printre cele care domină spațiul public. De asemenea, senatorul PSD a afirmat că a cerut „ca Guvernul austriac să ne spună foarte clar dacă mai este un partener pentru România, dacă nu mai este, trebuie să știm și noi și jucăm altfel”.

Corlățean a explicat în direct la Euronews România că a efectuat o vizită la Viena alături de colegii săi din Comisia de Politică Externă a Senatului pentru a face demersuri pe cale parlamentară în vederea integrării României în Spațiul Schengen. Fostul ministru de Externe a explicat că în Austria vor avea loc mai multe runde de alegeri în următoarea perioadă, iar cancelarul Karl Nehammer „își cam joacă interesele politice și cariera viitoare”

„Nu suntem încă în momentul în care poată fi înscrisă chestiunea care ne interesează (extinderea Schengen) pe ordinea de zi a JAI.

Uitați-vă un pic pe agenda politică internă din Austria. Pe lângă alegerile regionale de la sfârșitul lunii iunie în Austria Inferioară, mai urmează alte două rânduri de alegeri. Vor fi alegerile din Carintia în week-end-ul următor și încă o rundă de alegeri.

La modul foarte direct, Guvernul actual și partidul de guvernământ, cancelarul își cam joacă interesele politice și cariera viitoare pentru că, pe de o parte, au preluat o temă care prezintă sensibilitate de fond. Mă refer la tema migrației ilegale în Austria”, a afirmat Titus Corlățean la Euronews România.

Refuzul aderării României la Schengen a afectat partidul lui Nehammer

”Pe de altă parte, acea legătură artificială și incorectă cu România nu le-a servit celor din echipa cancelarului de niciun fel. Ei au pierdut majoritatea absolută pe care au avut-o ani de zile în Austria Inferioară și la nivel național se îndreaptă spre poziția numărul trei în ierarhia națională în Austria. Lucrurile sunt încă destul de complicate. N-au niciun fel de legătură cu situația României”, a explicat Titus Corlățean.

Fostul ministru de Externe a subliniat că demnitarii austrieci au avut întâlniri cu oficiali din țări ce alimentează Europa cu un număr mare de migranți.

„Cancelarul cu ministrul de Interne în aceste zile sunt în Maroc pentru a putea discuta cum să poată limita imigrația ilegală din Maroc și cum să returneze în Maroc. Au fost discuții cu autoritățile din India. De acolo provine de asemenea un flux migratoriu.

Au fost discuții cu sârbii, pentru că pe acolo treceau fără vize într-o veselie oameni din diferite zone ale lumii. Sunt discuții mai discrete cu croații pe care i-au lăsat să intre în Schengen și discuții care încep să fie mai directe cu ungurii, pentru că pe acolo, prin Ungaria, trec fluxurile ilegal de migranți, dar nu prin România”, a spus senatorul PSD.

Titus Corlățean: ”Niciodată nu ne vor spune că sunt vreo 200.000 de austrieci care aveau interese economice sau proprietăți în Croația”

„Să facem o diferență între partidul aflat la putere - Partidul Popular Conservator al cancelarului Nehammer care ne-au spus cam aceeași placă la început, cât de complicată e imigrația ilegală. Că sunt 108.000 de migranți înregistrați în Austria și le creează dificultăți.

Întrebare a fost: ce ați avut cu noi? Pentru că pe argumentele pe care le prezentați, nu veți putea să ne explicați de ce ați lăsat Croația să intre în Spațiul Schengen, când pe acolo trece unul dintre principalele fluxuri migratorii.

Niciodată nu ne vor spune că sunt vreo 200.000 de austrieci care aveau interese economice sau proprietăți în Croația și care vor să circule liber. Odată încheiat și acel acord cu acces la terminalul de gaze lichefiate pentru austrieci în portul croat, cam așa s-au rezolvat lucrurile.

Ori, România nu acceptă să fie prizonieră și discutând foarte direct și aplicat multe aspecte, am resimțit foarte clar pe de o parte faptul că acceptă fără să spună explicit că nu România are o problemă, dar e o problemă politică la ei în țară”, a mai spus președintele Comisiei de Politică Externă din Senatul României.

Corlățean: ”Veto-ul austriac a alimentat în România curente antieuropene”

De asemenea, Corlățean a discutat cu secretarul general al partidului de guvernământ „cel care a condus Comisia de Afaceri Interne, cei care se ocupă în Parlamentul austriac de subiectele despre migrația ilegală”. Senatorul PSD i-a cerut oficialului austriac să fie agreată o foaie de parcurs pentru aderarea la Schengen.

„Am avut o discuție foarte directă cu domnia sa, constructivă și cu un mesaj la final de a se încerca a se găsi soluții.

Eu le-am spus foarte clar: haideți să construim o foaie de parcurs pentru anul acesta, nu anul viitor. Pentru că veto-ul austriac a alimentat în România curente antieuropene, eurosceptice și nu dorim ca anul viitor când vom avea patru rânduri de alegeri esențiale să discutăm despre cine este pentru Europa sau împotriva Europei. Nu avem nevoie de curente populiste antieuropene”, a mai precizat senatorul PSD.

Scenariile aderării României la Schengen dacă Olanda spune ”nu” Bulgariei

Titus Corlățean a afirmat că nu are semnale privind „o schimbare a poziție Olandei care este favorabilă pentru România”. ”dar asta nu înseamnă că nu trebuie să rămânem vigilenți”.

”Teoretic sunt mai multe variante. Există o variantă la pachet, așa cum ar fi corect. În baza tratatelor, instituția care e competentă să verifice îndeplinirea acquis-ului Schengen este CE, cu Frontext. Au confirmat că și Bulgaria îndeplinește acquis-ul Schengen. Ideal ar fi să fie la pachet.

O altă variantă ar fi o separare juridic vorbind și este posibil. O separare între România și Bulgaria.

O a treia variantă - în interiorul aceleiași decizii de admitere să fie un decalaj temporar. Altfel spus, România cu o dată certă anul acesta ne dorim și asta trebuie să fie insistența noastră - și Bulgaria la o data ulterioară în funcție de anumite evoluții.

Au cerut foarte clar ca Guvernul austriac să ne spună foarte clar dacă mai este un partener pentru România, dacă nu mai este, trebuie să știm și noi și jucăm altfel.

Dacă este un partener în continuare și mesajele pe care le-am primit confirmă că tratează foarte serios relația cu România, atunci e corect ca între cele două Guverne să înceapă să se lucreze, cu conectate între Ministere de Interne, și cred că se antamează aceste lucruri pentru perioada ce va urma”, a concluzionat Corlățean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE