Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TIFF 2023. De ce ne plac filmele nordice. Regizor islandez: Publicul iubește atmosfera misterioasă și sumbră din aceste filme

Filmele nordice au devenit în ultimii ani unele dintre peliculele preferate ale cinefililor. Pe platformele de streaming, numărul seriilor de filme NORDIC-NOIR a crescut. Și asta datorită publicului pasionat de astfel de seriale. Anul acesta, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, 25 de pelicule din țările nordice sunt în program.

Echipa Euronews l-a întâlnit la Cluj Napoca pe unul dintre cei mai apreciați regizori islandezi.

Driving Mum, în regia lui Hilmar Oddsson este unul dintre filmele proiectate anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Pelicula este o comedie neagră și are premiera la TIFF, în secțiunea Focus Nordic.

De altfel, festivalul a fost deschis cu un film semnat tot de un regizor islandez. Iar în program, dar și în competiția oficială TIFF 2023 sunt și alte producții semnate de regizori danezi, norvegieni sau finlandezi.

De ce ne atrag filmele nordice?

Datorită acțiunii? Personajelor? Peisajelor? Este o întrebare la care am încercat să aflăm un răspuns chiar de la regizorul Hilmar Oddsson, prezent și el la TIFF, anul acesta.

Hilmar Oddsson, regizor islandez: Nu cred că scriem scenarii mai bune decât alții. Cred că este vorba despre atmosfera filmelor, despre peisaje, despre stările de spirit. Și cred că asta le place oamenilor. Această atmosferă întunecată, încețoșată, friguroasă. Pentru că am avut adesea în filme astfel de atmosferă și stări. E o atmosferă arctică, e mereu frig. Există o serie de succes numită ”Trapped” (Prins – n.red.), filmată în Islanda. Cu mult frig, cu personaje blocate în locuri izolate, printre fiorduri, unde nu e țipenie de om. Și se pare că publicului îi place asta. 

Vineri pe 16 iunie, la TIFF va avea loc proiecția unui film mut faimos: Căruța Fantomă. Pelicula i-a influențat de-a lungul vremii pe regizori precum Ingmar Bergman sau Stanley Kubrick.

Another Round, celebrul film danez, a primit în anul 2021 premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Cu Mads Mikkelsen protagonist și regizată de faimosul Thomas Vinterberg, pelicula a fost proiectată și la TIFF în urmă cu doi ani.

Anul acesta, la Cluj Napoca, sunt proiectate 25 de filme nordice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE