Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Theodor Paleologu, despre alegerile parlamentare din Franța: „Macron culege roadele incoerenței sale”

Istoricul și diplomatul Theodor Paleologu a fost invitat în platoul Euronews, în cadrul emisiunii „Bună seara, România!”, unde a dezbătut mizele recentelor alegeri parlamentare din Franța. În urma acestora, Emmanuel Macron a prierdut majoritatea în parlament.

Ce i-a transmis poporul francez prin vot președintelui Macron

„Că nu are încrederea întregii națiuni, că victoria în alegerile prezidențiale a fost împotriva doamnei Le Pen. El s-a prezentat ca o alternativă la Marie Le Pen. Acum, în aceste alegeri parlamentare a jucat rolul de alternativă la extrema stângă. Deci, nu poți la nesfârșit să pretinzi că ești alternativa la ceva mai rău”, a menționat Paleologu.

Istoricul a explicat și faptul că rezultatul obținut de președintele francez în cadrul alegerilor parlamentare, poate fi cauzat de un cumul de factori. Astfel, atât contextul poltic global, dar și o serie de greșeli conjuncturale ale președintelui Macron, au dus la un vot de neîncredere al francezilor.

„Pentru rezultatul de ieri, cred că trebuie să luăm în calcul mai multe tipuri de cauză. Există unele cauze profunde, care țin poate de criza deomcrației în lumea occindentală. De exemplu, creșterea extremelor, a populismelor. Astea sunt cauze ce țin de situația de ansamblu în lume. În schimb, sunt și cauze conjuncturale, care țin de anumite greșeli ale președintelui Macron. De plidă, numirea doamnei Élisabeth Borne ca prim ministru. Nu a fost o numire inspirată și nu a reușit să creeze o dinamică electorală victorioasă. De asemenea, numirea ministrului Educației Pap Ndiaye, care iarăși, a dat un semnal foarte prost. Cred că Emmanuel Macron culege și roadele incoerenței sale”, a precizat Theodor Paleologu.

Cine sunt marii câștigători ai alegerilor

Potrivit lui Theodor Paleologu, cele mai câștigate figuri politice din Franța, în urma acestor alegeri, sunt, din nefericire, Jean-Luc Mélenchon și Marie Le Pen. Consolidarea acestor două partide și a influenței lor în rândul francezilor este „un simptom foarte prost pentru starea democrației în Franța”.

„Mélenchon este un orator foarte bun. Însă linia lui politică este dezastroasă. Este de extremă stânga, cu niște propuneri de o demagogie extremă. Are niște propuneri absolut halucinante. Iar în cealaltă parte, cu Marie Le Pen s-a întâmplat ceva la care mă așteptam de multă vreme. S-au rupt barajele construite de sistemul politic pentru a împiedica Adunarea Națională să intre în parlamnet. S-au rupt digurile și dintr-o dată sunt 89 de deputați. Este o schimbare radicală. Cel mai important lucru de reținut din aceste alegeri este scorul lui Marie Le Pen”, a explicat profesorul.

Ce efecte vor avea rezultatele alegerilor din Franța

Schimbarea guvernului va fi un efect iminent al rezultatutlui acestor alegeri. Theodor Paleologu a explicat că actualul guvern condus de Élisabeth Borne va fi schimbat printr-o moțiune de cenzură.

„Se va produce o schimbare de guvern foarte repede. Stânga a inițiat deja o moțiune de cenzură și nu prea văd cum poate să mai rămână în funcție acest guvern”, a explicat diplomatul.

Cum se va schimba imaginea lui Macron pe plan internațional

Relațiile internaționale și imaginea de lider european consolidată de Emmanel Macron, în special în contextul războiului din Ucraina, vor avea de suferit, consideră politologul Theodor Paleologu.

„Se îngustează marja de manevră a președintelui Macron. Acesta este un semnal foarte grav pentru el. Totuși, fundamental cred că va continua proiectele sale în favoarea unei aprofundări a Uniunii Europene. De asemenea, sper că va rămâne în continuare la fel de ferm în privința Ucrainei”, a mai explicat istoricul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE