Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

The Washington Post: Moscova și Beijingul poartă discuții pentru construirea unui tunel subacvatic care să lege Rusia de Crimeea

Directori de afaceri ruși și chinezi cu legături guvernamentale au purtat discuții secrete cu privire la planurile de construire a unui tunel subacvatic care să lege Rusia de Crimeea, în speranța de a stabili o rută de transport alternativă care să fie protejată de atacuri din partea Ucrainei, potrivit jurnaliștilor de la The Washington Post care citează mesaje interceptate de serviciile secrete ucrainene.

Discuțiile au inclus și întâlniri la sfârșitul lunii octombrie și au avut ca motiv îngrijorările tot mai mari ale Moscovei cu privire la securitatea podului de peste strâmtoarea Kerci, un punct vital, dar vulnerabil în lanțul logistic al Rusiei, fiind bombardat de două ori de armata ucraineană.

Negocierile dintre cele două state demonstrează determinarea Rusiei de a menține controlul asupra peninsulei Crimeea, anexată în mod ilegal în 2014.

Oficialii americani consideră însă că proiectul unui tunel în vecinătatea podului s-ar confrunta cu obstacole uriașe și ar dura ani de zile. Proiectul ar prezenta, de asemenea, riscuri politice și financiare pentru China, care nu a recunoscut niciodată în mod oficial anexarea Crimeei de către Rusia și ale cărei companii ar putea fi prinse în sancțiunile economice pe care Statele Unite și Uniunea Europeană le-au impus Moscovei.

O corporație chineză, interesată de proiect

Cu toate acestea, e-mailurile interceptate indică faptul că una dintre cele mai mari companii de construcții din China și-a manifestat interesul în ceea ce privește acest proiect. Emailurile care au circulat printre oficialii consorțiului în ultimele săptămâni menționează întâlniri cu delegați chinezi în Crimeea. Unul dintre ele, datat 4 octombrie menționează faptul că CRCC (Corporația Chineză de Construcții Feroviare) este "pregătită să asigure demararea de proiecte feroviare și rutiere, de orice complexitate în regiunea Crimeea".

CRCC, o companie de stat, a construit multe dintre cele mai mari rețele rutiere și feroviare din China și a stabilit legături importante cu Rusia în ultimii ani prin mai multe proiecte de infrastructură, inclusiv o extindere a sistemului de metrou din Moscova, care a fost finalizată în 2021.

Ucraina a declarat recuperarea Crimeei ca fiind unul dintre principalele sale obiective de război și se află în mijlocul unei contraofensive dificile care a avut ca scop tăierea liniilor logistice ale Rusiei către peninsulă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE