Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

The New York Times dă în judecată Comisia Europeană după ce Ursula von der Leyen nu a făcut publice mesajele cu șeful Pfizer

Cotidianul The New York Times a dat în judecată Comisia Europeană, după ce Executivul comunitar nu a făcut publice mesajele dintre Ursula von der Leyen, președintele instituției, și Albert Bourla, directorul executiv al companiei farmaceutică Pfizer, relatează publicația Politico.

Publicația americană a intentat un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), invocând că oficialii Comisiei Europene sunt obligați din punct de vedere legal să facă publice mesajele SMS ce conțin informații despre contractele de achiziție a vaccinurilor anti-COVID.

Dosarul a fost înregistrat pe 25 ianuarie și a fost publicat, luni, pe portalul CJUE. Două surse au precizat că este vorba despre procesul dintre The New York Times și Comisia Europeană, notează Politico.

Reprezentanții cotidianului american au refuzat să facă declarații despre speță. „The Times a transmis mai multe solicitări în baza legii privind libertatea la informațiile de interes public și are un dosar pe rol. Nu putem face comentarii despre acest proces”.

Comisia Europeană nu a răspuns imediat solicitării de a oferi un punct de vedere, notează sursa citată.

Motivul pentru care a fost dată în judecată Comisia Europeană

Procesul intentat vine ca urmare a unei anchete realizate în ianuarie 2022 de Ombudsmanul European. Emily O'Reilly a identificat cazuri de administrare defectuoasă din partea Comisiei Europene pentru a recupera mesajele, ca urmare a unei solicitări de acces la informații publice, transmite de jurnalistul Alexander Fanta din cadrul netzpolitik.org. Cercetările Ombudsmanului European au scos la iveală faptul că Executivul comunitar nu a cerut în mod oficial biroului personal al președintelui Ursula von der Leyen să caute mesajele (SMS).

În schimb, comisarul european pentru valori și transparență, Věra Jourová, a afirmat că este posibil ca mesajele să fi fost șterse din cauza "conținutului lor efemer”.

Totodată, cotidianul german Bild a intentat o serie de procese împotriva Comisiei Europene, pentru a obține publicarea documentelor privind negocierile purtate pentru cumpărarea vaccinurilor anti-COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca.

Chiar dacă instanța a respins numeroase solicitări, Bild, care, alături de Politico, este deținut de compania Axel Springer, a reușit să obțină unele documentele referitoare la negocieri, inclusiv corespondența prin e-mail purtată începând din iunie 2020. Cu toate acestea, nu au ieșit la iveală informații despre legăturile Ursulei von der Leyen cu șeful Pfizer, Albert Bourla, în urma demersurilor făcute de Bild.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE