Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#The Cube: "Dispare cash-ul". De ce revine periodic această grijă și ce spune legislația

"Dispare cash-ul" este cea mai nouă și totuși veche isterie din online. Susținută de mai mulți politicieni, ideea s-a propagat și în presă, deși nu are o bază reală.

Legislația impune limitări în privința plăților cu numerar, dar un proiect de lege pentru interzicerea banilor cash nu există în România sau la nivelul UE. În plus, specialiștii ne recomandă să folosim cât mai mult plățile cu cardul.

Subiectul a devenit unul de interes în cercurile conspiraționiste în perioada pandemiei, atunci când mulți români au scos bani de pe card, de teamă că băncile se vor închide și, blocați în case fiind, nu vor mai avea acces la sumele pe care le dețin. Deși acest lucru nu s-a întâmplat, subiectul a rămas și s-a transformat în timp într-o conspirație globală.

Ea a fost susținută constant de politicieni de dreapta, în special de aleșii AUR. Diana Șoșoacă inclusiv le-a cerut românilor să își golească toate conturile. Deputatul USR, Claudiu Năsui, spunea într-o postare că dezbaterea nu este între cash și card, ci „între libertate și control”.

Subiectul a redevenit de actualitate în online, pe forumuri dar și pe Facebook. Totuși, realitatea este aceeași: legislație în domeniu există încă din 2015, când au fost impuse anumite limitări în privința utilizării numerarului. De exemplu, nu pot fi făcute plăți mai mari de 10.000 de lei la magazin, iar plățile între persoane fizice sunt limitate la suma de 50.000 de lei.

Profesorul universitar Adrian Mitroi, specializat în economie comportamentală a explicat la Euronews România de ce această frică a românilor față de plata cu cardul este nejustificată și de ce, de fapt, ar trebui să alegem să plătim cu cardul sau prin internet banking de fiecare dată când avem ocazia.

El spune că nu este posibilă o lume fără cash, dar că nu există niciun motiv pentru a continua să plătim în acest mod.

Adrian Mitroi, profesor universitar: "Nu aveți niciun motiv să stați pe cash. Nu este nici igienic și nici practic. Este vorba și despre siguranța banilor aici. Ca să nu vorbim despre faptul că (n.r. banii cash) nu produc nimic. Stau acolo doar pentru confortul nostru mental.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE