Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Termocentrala Mintia, cumpărată cu peste 90 de milioane de euro

Termocentrala Mintia, deţinută de Complexul Energetic Hunedoara, a fost cumpărată, prin licitaţie publică, de către o companie irakiană cu suma de aproape 91 de milioane de euro. Cumpărătorul este obligat de Ministerul Energiei ca până în 2026, să investească în realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere de minimum 1.290 Megavați oră, din care minimum 800 Megavați oră pe gaz şi energie regenerabilă.

Termocentrala de la Mintia se află la 9 kilometri de oraşul Deva și are o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235 MW.

Noul proprietar Mass Group Holding, este o companie din Iraq. Potrivit informațiilor oficiale grupul are circa 7.100 MW în unităţi de producţie a energiei în Iraq, dar şi un proiect de energie eoliană în Iordania, de 100 MW.

La Mintia iraqienii vor investi în următorii ani un miliard de euro

Cumprătorul trebuie ca până în 2026 să ajungă la o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH pe gaz şi energie regenerabilă.

Temocentrala Mintia a intrat în procedură de insolvenţă în 2019 şi apoi în conservare din vara anului 2021, din cauza lipsei investiţiilor pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.

Cu toate acestea, România a investit în 2015, 230 de milioane de euro, într-un proiect care a fost realizat în colaborare cu parteneri din China.

Centrala s-a închis complet în iulie 2021, când aproape 660 de angajații au protestat față de această decizie și a pierderii locurilor de muncă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE