Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni China - NATO: Beijingul critică eforturile „complet zadarnice” ale Alianței de a-i „păta” imaginea

China a denunţat joi eforturile „complet zadarnice” ale NATO de a-i „păta” imaginea, după publicarea cu o zi în urmă de către Alianţa Nord-Atlantică a unui document care prezintă Beijingul drept o ameninţare la adresa intereselor sale.

''Acestui pretins document privind conceptul strategic al NATO puţin îi pasă de realitate, prezentând faptele cu susul în jos”, a reacţionat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

„El continuă, în mod greşit, să prezinte China drept o provocare sistemică şi întinează politica externă chineză”, a declarat acesta într-o conferinţă de presă, exprimând „ferma opoziţie” a Beijingului.

Viziunea NATO asupra Chinei

NATO a apreciat miercuri că Beijingul reprezintă o „provocare” pentru „interesele” sale şi pentru „securitatea” ţărilor membre, în noua sa foaie de parcurs adoptată cu ocazia summitului de la Madrid.

„Ambiţiile declarate ale Chinei şi politicile sale coercitive reprezintă o provocare pentru interesele noastre, pentru securitatea şi valorile noastre”, subliniază Alianţa Nord-Atlantică în acest document denumit „concept strategic” şi care nu a mai fost revizuit din 2010.

Este pentru prima oară când un astfel de document menţionează China, care în mod tradiţional nu face obiectul misiunii Alianţei Nord-Atlantice.

NATO denunţă în special „parteneriatul strategic aprofundat” între Beijing şi Moscova şi „tentativele lor reciproce de a submina ordinea internaţională bazată pe reguli”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE