Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Taximetriştii continuă protestele. Peste 1.500 de taxiuri se vor afla în Piaţa Constituţiei

Protestul taximetriştilor din Piaţa Constituţiei şi Piaţa Victoriei este unul spontan și intenționează să rămână acolo până va veni premierul să discute cu ei, transmite Agerpres.

12/03/2024 , 13:03

1.500 de taxiuri se vor afla în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă miercuri protestele în Piaţa Constituţiei, cu 1.200-1500 de maşini participante la protest, a declarat, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), Remus Nedelcu.

Potrivit acestuia, taximetriştii solicită instalarea de aparate de taxat legate la ANAF pentru toate maşinile "Uber, Bolt, taxi" şi impozitarea în România a banilor obţinuţi, potrivit Agerpres.

"Aceste aparate vă spun dumneavoastră, când folosiţi un taxi, cât aveţi de plătit. Sunt practic case de marcat legate la ANAF. Astfel, ANAF ştie în fiecare secundă cât a încasat fiecare şofer. Noi, de exemplu, avem aparate fiscale, le avem sigilate şi metrologizate. Ei (persoanele care fac transport alternativ, n.r.) n-au aşa ceva. Nu ştiu dacă este o problemă asta, dar în primul rând trebuie să aibă aparat fiscal la bord, pentru că sunt transportatori de persoane, chiar dacă aplicaţia o să-i spună clientului, la finalul cursei, aveţi de plătit 20 lei. Dacă totul se va rezolva mâine şi vom fi chemaţi la Guvern sau la Parlament şi ajungem la o înţelegere, vom întrerupe protestul. (...) Solicităm fiscalizarea tuturor maşinilor Uber, Bolt, taxi - toţi să fim la fel, iar banii care pleacă din România în paradisuri fiscale să se impoziteze aici, în România - şi după aceea să plece oriunde în lume", a mai spus Remus Nedelcu.

Preşedintele ANPOTRT a subliniat că este mulţumit de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 49/2019, cu modificările şi completările ulterioare.

Protestul taximetriştilor a fost anunţat pentru perioada 12-20 martie 2024, în intervalul orar 6:00-19:00. La protest vor participa reprezentanţi de la Asociaţia Naţională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi - ANPOTRT, Asociaţia Banat Crişana - Taxi, Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania, Asociaţia Clubul Taximetriştilor Liberi de Pretutindeni, Asociaţia Taxi Transilvania şi Asociaţia Banat Taxi.

12/03/2024 , 13:03

Taximetriștii protestatari amenință cu greva foamei: „Vom sta până ce va veni premierul”

„Acesta este un protest spontan al şoferilor din toată ţara care vor milita şi vor intra şi în greva foamei. Vom sta acolo până ce va veni premierul, de data aceasta în stradă, la şoferi, să le spună de ce nu dă ordonanţă ca să echilibreze balanţa între transportatorii de taxi şi transportatorii de ridesharing.

Este un protest spontan, fără limită de plecare. Dacă se dezamorsează în seara asta, în seara asta pleacă acasă. Dacă nu, în trei zile, în cinci zile, în zece zile, nu ştim”, a declarat Remus Nedelcu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi, pentru Agerpres.

Întrebat câţi şoferi de taxi şi-au anunţat intenţia de a intra în greva foamei, el a spus că în Piaţa Constituţiei vor fi patru sau cinci persoane, iar în Piaţa Victoriei, la fel.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Miercuri, Guvernul a cerut o lună pentru a analiza modificarea legislativă cerută de reprezentanţii taximetriştilor.

„Ne-au mai cerut încă o lună de zile ca să vină cu o propunere. Fapt care nu se poate întâmpla pentru că peste o lună, o lună şi un pic, chiar nu mai avem cu cine sta de vorbă pentru că se intră în campanie electorală, nu o să se mai poată da ordonanţe de urgenţă şi taximetria la nivel naţional o să intre în colaps, la propriu. Toţi cei din piaţă, în momentul acesta mai sunt o mare parte dintre ei în Piaţa Constituţiei, o altă parte au blocat Piaţa Victoriei, vor intra în greva foamei. Pe oameni nu putem să-i mai oprim. Chiar mulţi au început să plângă de durere pentru că nu-şi mai pot plăti ratele la maşini, nu îşi mai pot plăti leasing-urile, nu mai au bani să ducă la copii acasă, la propriu”, a mai spus Remus Nedelcu.

Știrea inițială:

Taximetriștii continuă miercuri protestele. Șoferii amenință cu greva foamei dacă revendicările nu vor fi acordate

Taximetriștii protestează timp trei zile, în București. Asociațiile șoferilor de taxi au obținut de la Primăria Generală acordul pentru a aduce până la 800 de autovehicule taxi în Piața Constituției. Protestul a început de la ora 6 dimineața, iar numărul celor care participă crește de la o oră la alta.

12/03/2024 , 13:03

Taximetriştii continuă miercuri protestele în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) continuă miercuri protestele în Piaţa Constituţiei, solicitând emiterea, în regim de urgenţă, a unui act normativ care să reglementeze activităţile de transport alternativ.

Protestul taximetriştilor a fost anunţat pentru perioada 26 - 28 februarie 2024, potrivit Agerpres.

Preşedintele organizaţiei, Remus Nedelcu, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că taximetrişti membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) vor intra în greva foamei dacă nu le sunt soluţionate revendicările după cele trei zile de protest.

Conform unui comunicat al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, acţiunea are ca scop atragerea atenţiei Guvernului României, privind multiplele solicitări depuse în ultimele şapte luni, în încercarea de a modifica Legea 204/2019(OG49/2019), care reglementează transportul alternativ.

Principalele revendicări ale taximetriştilor vizează

  • limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calităţii vieţii şi aerului;
  • eliminarea posibilităţii de emitere a copiei conforme pentru auto deţinute de operatori cu contract de comodat sau închiriere şi ridicarea pragului de autorizare la vechimea maşinii la 5 ani prima autorizare, maximum 10 ani;
  • interzicerea colantării, sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la reclame, pe autoturismele arondate la platformele digitale şi aplicarea de ecusoane pe portierele spate care să conţină datele de identificare ale operatorului;
  • eliminarea "tarifului dinamic" potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenţei cu privire la practicile înşelătoare;
  • respectarea Art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor şi comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu Suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate.
12/03/2024 , 13:03

Taximetriştii ameninţă cu greva foamei

Taximetriştii, membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), vor intra în greva foamei, dacă nu le sunt soluţionate revendicările după cele trei zile de protest, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele organizaţiei, Remus Nedelcu.

"Noi încă aşteptăm invitaţia premierului sau să ne viziteze dânsul aici în Piaţă (Piaţa Constituţiei - n. r.) astăzi, dacă nu, mâine, dacă nu, poimâine.

Avem trei zile de protest. Dacă în aceste trei zile nu se rezolvă nimic, colegii noştri din toată ţara au de gând să facă greva foamei la Guvern şi la fiecare prefectură de judeţ, la nivel naţional, ca să audă o Europă întreagă că la noi nu se vrea reglementarea, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea ţărilor din Europa.

Aşteptăm să ne cheme cineva, să stăm de vorbă, să spunem oamenilor noştri din toată ţara că se va reglementa acest OG 49 (OUG 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto - n. r.). Sperăm să rezolve", a spus Remus Nedelcu.

Conform unui comunicat al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, acţiunea are ca scop atragerea atenţiei Guvernului României, privind multiplele solicitări depuse în ultimele şapte luni, în încercarea de a modifica Legea 204/2019(OG49/2019), care reglementează transportul alternativ.

VEZI GALERIA
4 imagini

Care sunt principalele revendicări ale taximetriştilor

  • limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calităţii vieţii şi aerului, aglomerării traficului şi poluarea din marile oraşe, cât şi asigurarea unei predictibilităţi economice pe acest segment de piaţă;
  • eliminarea posibilităţii de emitere a copiei conforme pentru auto deţinute de operatori cu contract de comodat sau închiriere şi ridicarea pragului de autorizare la vechimea maşinii la 5 ani prima autorizare, maximum 10 ani;
  • interzicerea colantării, sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la r lame, pe autoturismele arondate la platformele digitale şi aplicarea de ecusoane pe portierele spate care să conţină datele de identificare ale operatorului; eliminarea "tarifului dinamic" potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenţei cu privire la practicile înşelătoare; respectarea Art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor şi comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu Suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate.

"Precizăm de la început că acest protest nu este organizat pentru a pune presiune pe factorii decizionali, avem încrederea şi argumentele că propunerile noastre de modificare a legislaţiei, în speţă OG49/2019 (Legea 204/2019), se vor concretiza într-o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea acesteia.

Guvernul este obligat să asigure, prin politicile aplicate, un climat concurenţial corect pentru toţi jucătorii de pe aceeaşi piaţă. Este evident faptul că OG49/2019 are nevoie de ajustări tocmai pentru a asigura acest aspect. Având în vedere aceste aspecte solicităm Primului Ministru, Domnul Marcel Ciolacu, o întâlnire de urgenţă, aşa cum public şi-a exprimat disponibilitatea", au declarat reprezentanţii ANPOTRT.

Sursa citată precizează că a fost emis un Protocol de către Primăria Municipiului Bucureşti pentru organizarea şi desfăşurarea adunării publice în zilele de 26, 27 şi 28 februarie 2024, potrivit căruia protestul va avea loc în Piaţa Constituţiei, parcarea publică, cu afluirea participanţilor între orele 7:00-9:00, şi cu participarea a maximum 800 de autovehicule inscripţionate TAXI.

Pentru data de 27 şi 28, protestul a fost aprobat în aceeaşi locaţie, cu participarea a maximum 1.800 de autovehicule inscripţionate TAXI.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE