Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxe și impozite locale 2024. Cât plătim pentru casele și mașinile pe care le deținem și cum evităm aglomerația de la ghișeu

2024 vine cu creșteri ale taxelor și impozitelor locale, ca efect al noilor măsuri fiscal-bugetare și al bazelor pe care a fost construit noul proiect al bugetului de stat. Proprietarii de case, mașini și terenuri vor plăti mai mult comparativ cu anul trecut, ca urmare a indexării cu rata inflației.

Taxele și impozitele locale, adică cele plătite pentru casele, mașinile și terenurile pe care le deținem, cresc cu 13,8%, în majoritatea localităților din țară. Este practic efectul indexării cu rata anuală a inflației, fiind și una dintre cele mai semnificative majorări din ultimii ani.

Creșterea este valabilă și pentru București. De exemplu, pentru un apartament de trei camere, în suprafață de 75 mp, situat în zona A a Capitalei, impozitul pe 2023 a fost de 292 lei, iar în 2024 ajunge la 332 lei. Așadar, o majorare cu 40 de lei în acest an.

Și în Ploiești, de exemplu, pentru un apartament de 60 de mp, diferența este de 22 de lei.

Majorarea este valabilă și pentru impozitul auto

Pentru o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.600 și 2.000 de cm cubi, vom plăti 218 lei în acest an, cu 26 de lei mai mult decât anul trecut. Â

Important: cei care plătesc taxele locale anticipat și integral, până la finalul lunii martie, beneficiază de o bonificație, o reducere de 10%.

Între timp a apărut în legislația fiscală și așa-numita taxă pe lux, un impozit special pentru imobilele și mașinile scumpe. În cotă de 0,3%, taxa va fi aplicată sumelor care trec de jumătate de milion de euro în cazul caselor, respectiv 75 de mii de euro, în cazul vehiculelor. 

Reforma fiscală a adus și majorarea cotei TVA pentru achiziția locuințelor noi. Cota a crescut de la 5% la 9% pentru imobilele de până în 120 de mp și până în 600.000 de lei, echivalentul a 120.000 de euro, fără TVA.

Astfel, pentru un apartament de 100.000 de euro, diferența în prețul final va fi de 4 mii de euro.

Cum putem plăti Taxele și impozite locale în 2024

Contribuabilii îşi pot plăti obligaţiile fiscale la administratiile financiare sau la casieriile direcțiilor de impozite și taxe locale sau prin www.ghiseul.ro. Plata cu cardul prin Ghișeul.ro nu este comisionată.

De asemenea, în Sectorul 3 al Capitalei, spre exemplu, oamenii pot plăti taxele și la automatele de tip self service din mai multe centre comerciale, la oficiile poştale şi agenţiile CEC din Sectorul 3, precum şi la cele trei sedii ale DGITL Sector 3.

Până când pot fi plătite impozitele și taxele în 2024

  • Impozitele pot fi achitate după un calendar stabilit prin Codul Fiscal. Astfel, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport se plătesc anual, în două rate egale, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie (inclusiv).
  • Dacă plătești cu anticipație, până la 31 martie (inclusiv), tot impozitul anual, vei primi o bonificație de până la 10%.
  • După expirarea termenului de plată, se calculează majorări de întârziere. Conform articolului 183 din Legea 207/2015, nivelul acestor majorări este de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, potrivit DGITL Sector6.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE