Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxa de solidaritate, subiect de dispută între PNL și PSD. Ce argumente pro și contra au cele două partide

Taxa de solidaritate e cel mai recent subiect de dispută între principalele partide de guvernământ. Cele două partide s-au “duelat” în comunicate de presă și luări de poziție pe acest subiect. Pe de-o parte, social-democrații susțin o astfel de taxă și argumentează că ea ar avea ca efect scăderea impozitării muncii și ar aduce mai multe venituri pentru educație. Pe de altă parte, liberalii refuză categoric și spun că acest nou impozit ar alunga investitorii și ar crește prețurile.

Schimbul de replici scrise a început de joi, după ce PSD a cerut colegilor de guvernare să spună clar dacă susțin sau nu taxa de solidaritate care ar trebui să se aplice companiilor cu venituri mari și foarte mari.

„Într-o perioadă dificilă (…), ar trebui ca și companiile mari care au plătit impozite mai mici de 1% din cifra lor de afaceri să plătească măcar această cotă pentru a susține creșterea veniturilor angajaților (…). Acesta este principiul solidarității (…)”, spun pesediștii.

Liberalii au răspuns rapid, tot în scris: „Nu susținem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme. O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală și ar alunga investitorii”.

Liderii PNL au primit contraargumente de la PSD: „Este o exagerare populistă să spui că o astfel de abordare ar sufoca mediul de afaceri și ar crește prețurile finale, din moment ce, în marea lor majoritate, companiile din România care își declară profiturile obținute în mod real, plătesc deja un impozit cel puțin echivalent cu 1% din veniturile lor, fără a avea prețuri mai mari ca celelalte".

Liberalii nu sunt dispuși să cedeze: „Partidele ar trebui să evite tentația să lanseze măsuri fiscale care dau bine la un anumit tip de alegători (…). Introducerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari înseamnă creșterea în cascadă a prețurilor (…)”.

Cele două partide par însă a nu se mai înțelege nici în privința taxării muncii. PNL vrea acum renunțarea la supraimpozitării contractelor part-time, măsură susținută de PSD, și scăderea contributiei pentru asigurări sociale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE