Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tancuri gonflabile, momeli de război. Cum funcționează armele false folosite de armata ucraineană

Tancuri, vehicule blindate, avioane și obuziere gonflabile. Nu sunt jucării, ci arme false care pot fi folosite în război. Mai sunt denumite și "momeli" pentru că induc în eroare inamicul. De când a început războiul din Ucraina, vânzările de momeli militare au crescut cu 30%.

O fabrică din Cehia produce 30 de tipuri de momeli militare, inclusiv versiuni ale celebrelor sisteme de rachete HIMARS fabricate în Statele Unite și folosite de ucraineni în lupta cu invadatorii ruși. Directorul executiv al companiei nu vrea să spună dacă momelile au fost folosite în acest război, dar recunoaște că afacere a crescut cu 30% de anul trecut.

Vojtech Fresser, CEO al Inflatech: ”Pe baza a ceea ce știm, suntem producătorii de top la nivel global. Când oriunde în lume sunt folosite aceste momeli, care sunt cu adevărat eficiente, atunci credem că vin de la noi, pentru că nu poți găsi altele mai eficiente.”

Angajații fabricii folosesc materiale ușoare, ca mătasea artificială, astfel greutatea unei momeli să nu depășească 100 de kilograme. Patru soldați pot desface un tanc gomflabil în 10 minute. Scopul momelii este să înșele camerele și radare, astfel încât inamicul să creadă că a indentificat o țintă și să folosească rachete scumpe pentru a o distruge.

Poven Kumaresan, director de marketing la Inflatech: ”Acum este un boom brusc, deoarece înainte de asta, foarte puțini oameni știau că existăm și că facem o astfel de momeală.”

Momelile au fost dezvoltate inițial pentru antrenamentele militarilor și pot costa până la 100.000 de dolari fiecare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE