Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taiwanul spune că forţele aeriene chineze s-au apropiat la 24 de mile de coasta sa

Opt avioane de război chinezeşti au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan şi s-au apropiat sâmbătă de zona contiguă a insulei, situată la 24 de mile marine (44,4 km) de coasta sa, a anunţat Ministerul taiwanez al Apărării, într-o nouă creştere a tensiunilor, transmite Reuters.

În ultimii trei ani, forţele aeriene ale Chinei au zburat în mod obişnuit în spaţiul aerian din jurul Taiwanului. Iar din august anul trecut a trimis în mod regulat avioane de vânătoare peste linia mediană a strâmtorii, care anterior servea ca o barieră neoficială.

În martie, ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a avertizat că insula trebuie să fie în alertă în acest an pentru o "intrare bruscă" a armatei chineze în zonele apropiate de teritoriul său.

Taiwanul îşi defineşte zona contiguă ca fiind de 24 de mile marine de la coasta sa. Spaţiul său teritorial este definit la 12 mile marine de coasta sa, deşi guvernul nu a raportat avioane chinezeşti care să se apropie atât de mult.

Incursiuni ale avioanelor de luptă chineze

Ministerul taiwanez al Apărării a precizat într-un comunicat că, începând de sâmbătă, în jurul orei 8.00 a.m. (00.00GMT), a detectat 19 avioane de luptă chineze, inclusiv avioane de luptă J-10 şi J-16.

Opt dintre acestea au depăşit linia mediană şi "s-au apropiat" de marcajul de 24 de mile marine, a precizat acesta.

În acelaşi timp, ministerul a precizat că cinci nave de război chineze au efectuat ceea ce a numit ''patrule comune de pregătire pentru luptă''.

Taiwanul şi-a trimis propriile avioane şi a trimis nave ca răspuns şi a activat sistemele de rachete terestre, a precizat ministerul, folosind o formulare standard pentru modul în care forţele sale reacţionează la incursiunile chineze.

China revendică Taiwanul, guvernat democratic, drept teritoriu propriu. Guvernul taiwanez respinge aceste pretenţii şi afirmă că doar poporul insulei poate decide viitorul său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE