Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Svetlana Tihanovskaia, liderul Opoziției din Belarus, condamnată la 15 ani de închisoare

Un tribunal din Minsk a condamnat-o, luni, în lipsă, pe Svetlana Tihanovskaia, fostă candidată la alegerile prezidențiale din Belarus, la 15 ani de închisoare, relatează agenția rusă Ria Novosti. Aceeași pedeapsă a fost primită și de Pavel Latushko, diplomat și fost ministru al Culturii.

Svetlana Tihanovskaia a precizat că această sentință este modul în care regimul de la Minsk a „recompensat-o” pentru schimbările democratice din Belarus.

”15 ani de închisoare. Acesta este modul prin care regimul «m-a recompensat» pentru demersurile mele în vederea schimbărilor democratice din Belarus. Dar astăzi nu mă voi gândi la propria sentință. Mă voi gândi la sutele de oameni nevinovați, încarcerați și condamnați cu adevărat la închisoare. Nu mă voi opri până când toți vor fi eliberați”, a scris Svetlana Tihanovskaia, pe Twitter.

În ianuarie, Tribunalul din Minsk a judecat dosarul care sunt vizați Svetlana Tihanovskaia, Pavel Latushko, cât a șefei campaniei ei electorale, Maria Moroz, membri ai consiliului de coordonare al opoziției, Olga Kovalkova și Sergey Dylevsky. Cu toții se află în străinătate, motiv pentru care sunt judecați în lipsă.

Procurorul de caz a cerut instanței condamnarea Svetlanei Tihanovskaia, cât și a lui Pavel Latushko la 19 ani de închisoare, iar în cazul lui Moroz, Kovalkova și Dylevsky la 12 ani de închisoare fiecare. De asemenea, Tihanovskaia a fost obligată să plătească o amendă de aproape 13 mii de dolari.

Potrivit sursei citate, toți inculpații sunt acuzați de conspirație pentru preluarea puterii din Belarus prin mijloace neconstituționale, crearea unei formațiuni extremiste și conducerea acesteia, apeluri publice la sancțiuni, incitare la dezordine socială. De asemenea, Tihanovskaia este acuzată de trădare de stat.

După ce Alexander Lukashenko a câștigat al șaselea mandat de președinte al statului Belarus, opoziția a organizat un protest de amploare. Un dosar penal a fost deschis în Belarus împotriva mai multor lideri ai Opoziției.

Mai mulți reprezentanți ai Opoziției din Belarus au plecat în străinătate, în special în Polonia, Lituania și Ucraina. Procurorul general al Belarusului, Andrei Shved, a declarat că urmărirea penală a liderilor opoziției care au plecat după alegerile prezidențiale din state ale Uniunii Europene va continua în ciuda refuzului de a le extrăda autorităților de la Minsk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE