Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UBB: Suspiciunile de plagiat se confirmă în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode. Rectorul Daniel David: „Trebuie retrasă lucrarea”

Suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode se confirmă în mare parte, arată comunicatul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, instituție care a reanalizat lucrarea ministrului de Interne. Universitatea a solicitat retragerea lucrării.

„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se arată într-un comunicat al UBB.

Lucian Bode: „Este absolut uluitor demersul”

Lucian Bode, ministrul de Interne, a reacționat în urma anunțului făcut de Universitatea Babeș Bolyai.

„Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022.

Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică și un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim”, a scris Lucian Bode, pe Facebook.

Liberalul s-a apărat spunând că „metoda de citare folosită este în deplină concordanță cu standardele academice de la momentul susținerii tezei în 2018” și că în ultimii ani teza sa de doctorat„a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare”.

Bode a mai precizat că se va adresa instanței „pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz”.

În consecință, Tribunalul Sălaj a programat, pe 17 ianuarie, primul termen în procesul pe care Lucian Bode l-a intentat Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca în contextul reanalizării tezei sale de doctorat.

Rectorul UBB, Daniel David: „Teza are probleme majore”

Rectorul Universității Babeș Bolyai, Daniel David, a declarat, în direct la Euronews România, că a citit raportul Comisiei de Etică, iar „concluziile sunt clare”.

„Teza are probleme majore de abateri de la etica academică. Acele abateri trebuie corectate. Corectarea nu se poate face cu erate în această fază, ci cu alte măsuri.

Trebuie retrasă lucrarea. În același timp, UBB va sesiza consiliile naționale pentru a lua măsuri mai departe dacă acest lucru se va impuse, în condițiile legii”, a explicat Daniel David.

Întrebat despre condițiile în care o teză de doctorat este considerată nulă, rectorul UBB a explicat că „e o mare greșeală să te focalizezi pe procentul” de informații plagiate.

„Orice procent de plagiat este de neacceptat și trebuie corectat, de la un anumit nivel care nu este bătut în cuie; 10-15-30%.

De la un anumit nivel experții pot să decidă că elementele plagiate sunt atât de grave încât afectează originalitatea lucrării respective, atunci se impune retragerea lucrării.

Comisia de Etică a propus retragerea lucrării pentru corectare”, a menționat el.

Daniel David: „În mod normal, o astfel de analiză, dacă trăiam într-o țară normală, ar trebui făcută de CNATDCU”

Cât despre măsurile ce ar trebui aplicate, David a explicat că teza de doctorat „ar trebui retrasă lucrarea de către editură”.

„Ar trebui retrasă și din bibliotecile în care s-a trimis în mod formal, ar trebui să nu se mai publice o altă ediție, ar trebui publicată o altă ediție corectată.

În mod normal, o astfel de analiză, dacă trăiam într-o țară normală, ar trebui făcută de CNATDCU.

Concluzia UBB ar trebui dusă la nivelul CNATDCU și experții CNATDCU să stabilească cât de grav este, dacă afectează originalitatea, dacă se impune sau nu retragerea titlului, lucru pe care nu-l putem face ca urmare a deciziei CCR.

Noi ce putem face ca Universitate e să ne asigurăm ca lucrarea care există pe piață este o lucrare care nu are aceste elemente de abateri de la etica academică”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE