Curtea Constituțională a Româniai (CCR) a respins solicitarea lui Nicușor Dan privind legea care sancționează manifestările legionare și fasciste.
A fost prima ședință a CCR în noua formulă, de când au fost numiți alți trei noi judecători: Dacian Cosmin Dragoș, Mihai Busuioc și Csaba Asztalos.
Solicitarea lui Nicușor Dan, privind legea împotriva fascismului și legionarismului, respinsă de CCR
Nicușor Dan ceruse niște definiții legale clare pentru termeni precum „fascist” și „legionar”. Președintele României susținea că există o ambiguitate în ceea ce privește noțiunea de „materiale fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, atât ca formă, cât și ca autor".
El a mai spus că ar trebui revăzute și anumite formulări pe care le consideră „vagi”, precum„cultul persoanelor” care au făcut parte din organizații interzise.
Așadar, noua lege privind legionarismul și fascismul prevede înăsprirea pedepselor.
Ce prevede legea contestată de Nicușor Dan
- Răspândirea de materiale rasiste sau xenofobe – pedeapsă între 1 și 5 ani de închisoare; până la 7 ani dacă sunt distribuite online
- Negarea sau minimalizarea Holocaustului – pedeapsă între 6 luni și 3 ani
Nicușor Dan cere însă ca orice astfel de reglementare să includă definiții clare, pentru a evita aplicarea arbitrară a legii.
Din moment ce sesizarea lui Nicușor Dan a fost respinsă, el are acum două opțiuni: fie poate promulga legea așa cum este, fie o retrimite în Parlament, pentru reexaminare.
În legea adoptată de Parlament în 11 iunie se precizează că „distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, de materiale fasciste, legionare, rasiste și xenofobe constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea unor drepturi”, iar dacă fapta este comisă prin intermediul unui sistem informatic, „limita de pedeapsă se majorează cu jumătate”.
Există și o sancțiune de la 3 luni la 3 ani pentru persoanele care promovează în public cultul persoanelor „care au făcut parte din conducerea organizațiilor fasciste”.
Printre modificări, se precizează că „negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului pe teritoriul României ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.