Simina Tănăsescu a fost aleasă președinte al Curții Constituționale a României. Alegerea sa a fost făcută prin vot secret dat de cei nouă membri ai CCR. Cinci dintre ei au votat-o. Iar momentul vine la scurt timp după ce trei noi judecători ai Curții au depus jurământul la Palatul Cotroceni.
- Simina Tănăsescu este prima femeie președinte din istoria CCR.
Cine este Simina Tănăsescu
Simina Tănăsescu va fi președinte CCR timp de trei ani. Mandatul ei ca judecător al Curții Constituționale are 9 ani și a început în 2019, atunci când a fost numită de către președintele României de la acea vreme, Klaus Iohannis.
Tănăsescu este născută pe 18 iulie 1968, iar pe portalul CCR apare că este licență în științe juridice și că a absolvit Facultatea de Drept, la Universitatea din București, în 1991. În următorii doi ani, Simina Tănăsescu a obținut o diplomă de studii aprofundate în drept public, în Franța, la Universitatea din Marseille. Ea are și un doctorat în drept public, pe care l-a susținut tot în Franța, în 1997.
Simina Tănăsescu a fost reprezentant al României în cadrul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, în perioada 2000-2004. Iar în intervalul 2000-2018, a fost membru pentru România în cadrul Grupului de Experți Independenți pe lângă Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei.
Din 2006, Simina Tănăsescu a obținut dreptul de a conduce doctorate. În 2011, a făcut studii post-doctorale în drept constituțional, la Facultatea de Drept din București, iar din 2015, a obținut, la reputata Universitate Sorbona (Franța), abilitarea de a conduce doctorate și acolo.
Imediat după ce a terminat Facultatea de Drept, în 1991, Simina Tănăsescu a devenit judecător la Judecătoria Sectorului 1 București, până în 1993, când a devenit profesor universitar la Facultatea de Drept din București.
Între 2007 și 2014, a fost responsabil pedagogic al 'Collège juridique d’études éuropéennes de Bucarest', Universitatea din București (România) și Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne (Franța).
Ea a fost și membru fondator și director (2008-2019) al Centrului de drept constituțional și instituții politice la Universitatea din București, iar între 2009 și 2011, a fost reprezentantul societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii.
Simina Tănăsescu este autor al mai multor publicații, atât în limba română, cât și în franceză.
În 2002, ea a primit Premiul „Andrei Rădulescu” al Uniunii Juriștilor din România, pentru lucrarea „Interpretarea Constituției. Teorie și practică”.
Pentru activitatea sa publicistică, Simina Tănăsescu a mai fost distinsă cu premiul „Hannibal Teodorescu”, pentru cartea „Constituția României – comentariu pe articole” (2008).
În Franța, Simina Tănăsescu a fost și decorată de președinte cu „Ordre national pour mérite” în grad de cavaler (2011) și „Légion d’honneur” în grad de cavaler (2018).
În cadrul Curții Constituționale a României, Simina Tănăsescu este privită ca făcând parte din aripa reformistă a CCR și că ar beneficia de sprijinul președintelui Nicușor Dan.