Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România așteaptă decizia în dosarul Roșia Montană. Statul ar putea fi obligat de instanță să achite despăgubiri de peste două miliarde de dolari

România ar putea afla în următoarele ore decizia finală în dosarul Roşia Montană. Potrivit informațiilor Euronews, Guvernul pare împăcat cu ideea că va fi obligat să achite despăgubiri de miliarde de dolari. Firma care trebuia să scoată tone de aur din Munții Apuseni a dat statul român în judecată în urmă cu aproape 9 ani, după ce proiectul minier a rămas blocat.

Noi detalii au ieșit la iveală în cazul procesul în care compania canadiană Gabriel Resources a dat în judecată România pentru aurul de la Roșia Montană. În acest ligitiu, statul român a angajat un consorțiu format de o casă de avocatură din Geneva și o firmă românească, au precizat surse guvernamentale pentru Euronews România. O decizie definitivă în acest caz este așteptată pe 10 februarie, iar premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este pregătit pentru discuții, dacă România va fi obligată să plătească despăgubiri peste trei miliarde de dolari.

Surse guvernamentale au declarat pentru Euronews România că două firme de avocatură au reprezentat România în cazul Roșia Montană. Este vorba de firma de avocatură elvețiană LALIVE SA și casa de avocatură românească SC LEAUA & ASOCIATII.

Pentru ședințele de consultanță cu cele două firme, Guvernul a plătit 137 de euro pe oră, arată sursele citate.

  • tariful pentru documentare sau studiu/oră= 137 euro
  • tariful pentru redactarea documentelor sau acțiunilor/oră= 138 euro
  • tariful pentru reprezentare în fața instanțelor de arbitraj/oră= 139 euro

Pentru că este vorba despre un proces ce durează de 10 ani, suma totală plătită avocaților nu este deocamdată cunoscută, au mai precizat sursele guvernamentale pentru Euronews România.

În schimb, premierul Marcel Ciolacu a declarat că vor fi prezentate public toate documentele din care reiese cine a greşit din partea română în acest proces.

Marcel Ciolacu, despre cazul Roșia Montană: ”M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină ca şi prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii”

La începutul lunii februarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul se aşteaptă ca pe 10 februarie să vină o decizie definitivă în cauza privind Roşia Montană că că este pregătit pentru discuţii în cazul în care România va fi obligată să plătească despăgubiri.

”M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină ca şi prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii. După vaccinuri... astăzi fac o şedinţă de guvern ca să contractăm o firmă de avocaţi ca să ne putem apăra ca şi alte state din Uniunea Europeană (în cauza Pfizer - n.r). Înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul", a precizat Ciolacu pe 1 februarie, conform Agerpres.

Mai mult, premierul a explicat că vor avea discuții referitoare la plățile ce ar urma să fie plătite de România, după încheierea procesului.

”În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces, Întâi şi întâi să vedem, instanţa, ce sumă va hotărî. Oricum, vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă", a mai spus premierul.

Fostul premier Dacian Cioloș: ”Roşia Montană este o afacere a PSD. Victor Ponta este principalul vinovat”

În schimb, europarlamentarul Dacian Cioloș a acuzat că Roşia Montană este o afacere a PSD din care "aceşti oameni vor să câştige bani indiferent de cum se va încheia acest proces". De altfel, fostul premier i-a cerut lui Marcel Cioloș să-și asume răspunderea în acest caz.

”Când nu fură pentru ei, pesediştii fură pentru alţii. Aşa se traduce situaţia de la Roşia Montană, unde Victor Ponta este principalul vinovat pentru că a semnat actele de care avea nevoie Roşia Montană Gold Corporation.

Marcel Ciolacu să îl sune de urgenţă pe consilierul său actual, Victor Ponta, sau pe fostul său şef de partid, acelaşi Victor Ponta, şi să explice de ce mereu şi mereu trebuie să plătească românii în locul lor. Să fie clar pentru toată lumea: Roşia Montană este o afacere a PSD din care aceşti oameni vor să câştige bani indiferent de cum se va încheia acest proces.

Fie prin exploatare ilegală, fie prin procente rezultate ca urmare a procesului, să nu aveţi niciun dubiu că cei de la PSD aşteaptă să le intre sume considerabile în cont. Restul e mascaradă politică pusă la cale de Marcel Ciolacu şi de ceilalţi beneficiari", a declarat fostul premier Dacian Cioloș.

De asemenea, europarlamentarul a afirmat că ”escrocheria politică ce poartă numele de PSD a dat aurul României în concesiune acestei companii şi i-a promis că îl va exploata. Astăzi încearcă să şteargă urmele şi nu vor să-şi asume responsabilitatea propriilor fapte".

"Din acest motiv îi cer lui Marcel Ciolacu să îşi asume răspunderea, el şi prietenii lui care au dat exploatarea pe mâna Gold Corporation împotriva românilor care au ieşit în stradă pentru protejarea un sit de valoare universală. Compania Roşia Montană Gold Corporation a dat în judecată statul român în iulie 2015, când prim-ministru era Victor Ponta.

Evident, pentru Marcel Ciolacu este de vină Cioloş, care a ajuns la guvern în decembrie 2015, şi nu consilierul său "onorific" Ponta care, prin acţiunile sale şi ale prietenului Vâlcov, care era şeful Comisiei pentru Roşia Montană din Parlament, a dus România în această fundătură. Guvernul Ponta şi compania Roşia Montană Gold Corporation s-au înţeles, practic, în 2013 pentru demararea proiectului", a explicat fostul premier.

Cioloș: În documentele de la tribunal scrie că Victor Ponta recunoaşte că a negociat cu RMGC demararea proiectului

Mai mult, Cioloş a subliniat că în documentele de la tribunal "scrie negru pe alb că Victor Ponta recunoaşte că a negociat cu RMGC demararea proiectului şi le-a promis eliberarea celor 45 de avize necesare - inclusiv modificarea unor legi de mediu şi de patrimoniu care protejau situl Roşia Montană”.

”Speriat de reacţia oamenilor, Ponta a dat înapoi, dar răul se produsese deja. A băgat statul român într-o situaţie gravă. Acesta este de fapt motivul pentru care compania minieră cere de la statul român azi miliarde de euro.

De altfel, Victor Ponta a recunoscut public, încă din 2015, că din cauza bulibăşelilor pe care ei le-au făcut, statul şi cetăţenii vor plăti despăgubiri. 'Cei de la Roşia Montană, din 1998, dar mai ales din 2005, de când e Traian Băsescu preşedinte, au avut promisiuni ferme că proiectul se va face.

Cu siguranţă vor cere despăgubiri, nu ştiu cât. Ţinând cont de faptul că există o majoritate parlamentară împotrivă, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toţi şi cred că e corect să spunem acest lucru', zicea premierul Ponta în 2015. Hai, Victor Ponta, fii curajos, asumă-ţi răspunderea. Şi explică-i şi lui Marcel adevărul, că dacă pierdem acest proces este din cauza angajamentelor pe care tu le-ai luat faţă de companie fără a avea bază legală, ci pe promisiuni fără acoperire", a mai menționat eurodeputatul.

Iohannis, despre Roșia Montană: Sunt convins că Guvernul și-a luat măsuri de precauție

În acest context, președintele Klaus Iohannis a recomandat să fie așteptată o decizie definitivă în acest caz și e ”convins” că Guvernul și-a luat măsuri de precauție, în cazul în care România pierde procesul.

”În primul rând, cred că e bine să așteptăm decizia, dar sunt convins că Guvernul, în înțelepciunea lui, și-a luat măsuri de precauție. Nu sunt parte a acestor demersuri dar mă aștept ca Guvernul să facă absolut tot ce e necesar”, a afirmat, la data de 1 februarie, președintele Klaus Iohannis întrebat despre posibilitatea ca România să piardă procesul cu Roșia Montană, conform Hotnews.

În procesul intentat României, compania canadiană Gabriel Resources a cerut, prin acte depuse la dosar, despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari, conform Digi24.

În iunie 2017, Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari deoarece Guvernul de la Bucureşti a hotărât să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

În iulie 2021, Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a stabilit înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE