Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summitul BRICS în Africa de Sud. Vladimir Putin: Rusia e gata să reia acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră

Există pericolul unui nou război rece. Acesta este avertismentul transmis de președintele chinez, Xi Jingping liderilor BRICS, din care fac parte Brazilia, Rusia, India China și Africa de Sud. Vladimir Putin a avut o intervenție video la summit. El a anunțat că Rusia e gata să reia acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, dacă sunt respectate anumite condiții.

Ca dovadă că nu dorește să lase țările cele mai sărace fără hrană, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va livra gratuit 25.000-50.000 de tone de cereale unui număr de șase state africane.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: ”Am refuzat să extindem din nou acest așa-zis <acord> după 18 iulie dar suntem gata să ne întoarcem la acesta, însă numai dacă toate obligațiile față de partea rusă sunt îndeplinite. Am spus în repetate rânduri că țara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene atât pe bază comercială, cât și ca asistență gratuită pentru statele nevoiașe, mai ales că ne așteptăm din nou la o recoltă excelentă anul acesta.”

O nouă putere pe plan global

Pe numele  liderului de la Moscova a fost emis un mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională, pentru crime de război în Ucraina. Așa că el nu poate fi prezent la summitul puterilor mondiale emergente. Rusia este însă reprezentată de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care a fost întâmpinat la Johannesburg cu dansuri tradiționale. La o întâlnire cu omologul său sud-african, președintele chinez a pledat pentru o implicare mai mare a țărilor BRICS în problemele mondiale.

Xi Jingping, președintele Chinei: ”Trebuie să fim parteneri globali în menținerea justiției globale. Trebuie să consolidăm colaborarea strategică, să practicăm multilateralismul adevărat și să promovăm extinderea reprezentării și vocii țărilor din sud în guvernanța globală.”

Într-un discurs citit în numele său, liderul de la Beijing a avertizat că lumea se află într-un punct de cotitură unde trebuie să decidă dacă vrea pacea, sau poate aluneca într-un nou război rece. Grupul statelor format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud încearcă să se impună ca o nouă putere pe plan global. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE