Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summit istoric la Camp David. Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu liderii Japoniei și Coreei de Sud

Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud se vor consulta în cazul unei crize sau a unei amenințări de securitate în Pacific. Asta prevede angajamentul  convenit între liderii celor trei țări. Președintele Coreei de Sud și premierul japonez au fost primiți de Joe Biden la Camp David, reședința de vară a liderilor americani.

Cei trei s-au întâlnit pentru a transmite un mesaj de unitate în fața Chinei și a amenințărilor nucleare venite din partea Coreei de Nord.

Joe Biden, președintele SUA: ”Acest summit a fost dedicat relației noastre reciproce și aprofundării cooperării pe o întreagă gamă de subiecte care au depășit cu mult problemele imediate pe care le-am ridicat. A fost vorba despre cum putem face regiunea Indo-Pacifică mai pașnică și mai prosperă. Ceea ce face ca ziua de astăzi să fie diferită este faptul că lansează o serie de inițiative care sunt de fapt schimbări instituționale în modul în care ne tratăm unii pe alții. Este vorba de cooperarea în materie de securitate, cooperare economică, tehnologică, pentru dezvoltare, și exerciții de consiliere.”

Un nou angajament de securitate

SUA, Japonia și Coreea de Sud au convenit asupra unui nou angajament de securitate în cazul unei amenințări în Pacific.

Yoon Suk Yeol, președinte al Coreei de Sud: ”Consolidarea legăturilor și îmbunătățirea relațiilor dintre Coreea și Japonia sunt importante și există o înțelegere comună a faptului că acest lucru este important pentru relația noastră bilaterală, precum și pentru viitorul nostru.”

Întâlnirea liderilor are loc într-un moment în care cele trei țări au relații tot mai tensionate cu China și Coreea de Nord.

Fumio Kishida, prim-ministru al Japoniei: ”Vom coopera în ceea ce privește provocările comune. O astfel de relație constructivă și stabilă va fi creată prin efort reciproc. Aceasta este politica consecventă a administrației mele, pe baza căreia vor continua eforturile pentru stabilitate regională.”

Menținerea angajamentului Statelor Unite, Coreei de Sud și Japoniei nu va fi lipsit de provocări. Beijingul consideră că eforturile de cooperare tot mai strânse dintre cele trei țări reprezintă primii pași către crearea unei versiuni Pacifice a NATO. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE