Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Subvarianta Omicron răspândită rapid în SUA ar urma să fie dominantă în Europa într-o lună

Subvarianta XBB.1.5 a Omicron care este extrem de contagioasă și se răspândește rapid în Statele Unite ar urma să devină dominantă în Europa în decurs de o lună sau două, a avertizat vineri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Această subvariantă a fost depistată prima oară în SUA în octombrie 2022 și este considerată ca fiind cel mai contagios vector al COVID-19 până în prezent. Cu toate acestea, reprezintă un „risc scăzut pentru populaţie în ansamblu”, arată cea mai recentă evaluarea publicată de ECDC, conform Agerpres.

Experții agenției europene susțin că acest risc este totuşi „moderat până la ridicat” pentru „persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, nevaccinate sau imunodeprimate”.

Pentru ECDC, „există numeroase zone gri în legătură cu XBB.1.5 şi această evaluare s-ar putea schimba în săptămânile următoare”.

Cât de răspândită este subvarianta XBB.1.5 în SUA

Datele ECDC arată că în prezent peste 27% din infecțiile din SUA sunt provocate de subvarianta XBB.1.5, în condițiile în care în primele săptămâni din 2022 rata de răspândire era de 2,5%.

„Modelele matematice ale ECDC indică faptul că XBB1.5 ar putea deveni dominantă în Uniunea Europeană (...) în decurs de una până la două luni", datorită "ritmului său de progres", a estimat agenţia, conform sursei citate.

Potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, "în prezent nu există dovezi că severitatea infecţiei cu XBB.1.5 este diferită de cea a altor subvariante ale Omicron".

În total, 38 de ţări au raportat cazuri de XBB.1.5, dintre care 82% în Statele Unite, 8% în Regatul Unit şi 2% în Danemarca, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE