Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Submersibilul Titan ar fi încercat să urce înainte de implozie. Un fost consultant al OceanGate spune că pasagerii ar fi știut că există o problemă

Apar noi informații în legătură cu submersibilul Titan, care a făcut implozie pe 18 iunie, în încercarea de a ajunge la epava Titanicului. După ce au fost găsite resturi din submersibil, Paza de Coastă a Statelor Unite a declarat că toți cei cinci pasageri au fost declarați morți, iar unele rămășițe umane au fost deja descoperite.

Un fost consultant al OceanGate, compania privată care s-a ocupat de organizarea scufundării, Rober McCallum, susține că Titan ar fi încercat să se ridice spre suprafață chiar înainte de a face implozie și că pasagerii știau de existența unei probleme.

Submersibilul Titan ar fi încercat să se ridice la suprafață înainte de implozie

Robert McCallum, care a fost consultant pentru OceanGate pe probleme de marketing și logistică, spune că a primit rapoarte despre scufundarea submersibilului Titan.

"Raportul primit imediat după eveniment arată că submersibilul se apropia de 3.500 de metri adâncime. (...) Scăpase de greutăți", a declarat McCallum, potrivit The New Yorker.

Faptul că "scăpase de greutăți" semnifică faptul că submersibilul a golit rezervoarele cu contragreutăți (balast), ceea ce înseamnă că scufundarea ar fi fost anulată. Imediat după eliberarea greutăților, Titan a pierdut legătura cu nava-mamă, cam la o oră și jumătate de la începerea scufundării.

McCallum este co-fondator al companiei EYOS Expeditions. El a mai condus experiții, printre care și către epava Titanic, însă a folosit submarine proiectate să reziste la adâncimi de 5.500 de metri și care primiseră aprobarea să facă așa ceva.

Rober McCallum este a doua persoană care susține că submersibilul Titan a încercat să se întoarcă. Prima persoană a fost regizorul James Cameron - care a regizat și Titanic - și care este și expert în scufundări. În urmă cu două săptămâni, acesta a dezvăluit că auzise, din discuțiile cu cei din comunitatea celor pasionați de scufundări, că Titan își golise rezervoarele de balast și pasagerii "încercau să gestioneze o urgență".

Atât James Cameron, cât și Robert McCallum susțin că cel puțin o persoană din submersibil ar fi descoperit că ceva nu era în regulă și ar fi cerut să anuleze scufundarea.

Epava Titanic se află la o adâncime de 4.000 de metri. Stockton Rush era cel care se afla la manșa submersibilului și el conducea expediția.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE