Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA susțin că Rusia execută militarii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina

Statele Unite au anunțat că dețin informații potrivit cărora Armata rusă execută militarii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina. Anunțul a fost făcut joi de oficiali de la Casa Albă.

”Avem informaţii că armata rusă execută efectiv soldaţi care refuză să urmeze ordinele”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

”Avem, de asemenea, informaţii că comandanţii ruşi ameninţă că vor executa unităţi întregi dacă încearcă să se retragă din calea tirurilor de artilerie ucrainene", a adăugat oficialul american.

În 2023, aproape 385.000 de persoane s-au înrolat în Armata rusă. În plin conflict cu Ucraina, Rusia vrea să continue recrutările și în 2024, a precizat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

"Potrivit Ministerului Apărării, de la 1 ianuarie până la 25 octombrie anul acesta (...) aproape 385.000 de persoane s-au înrolat", a spus Medvedev.

Fostul președinte rus a afirmat că 305.000 de persoane au semnat un contract direct cu Ministerul Apărării, iar 80.000 sunt ”voluntari”, adică un termen folosit în general pentru cei care luptă în rândurile unor grupări paramilitare precum Wagner.

De asemenea, Armata rusă a efectuat exerciții care au simulat un răspuns nuclear venit în urma unei agresiuni nucleare externe. În simulare au fost folosite mai multe rachete balistice și de croazieră.

Exercițiile au avut loc la câteva ore după ce camera superioară a Dumei de Stat a revocat ratificarea unei interdicții globale a testelor nucleare. Președintele Vladimir Putin, care a supervizat simularea, a declarat că revocarea ratificării ar oglindi poziția SUA, care a semnat, dar nu a ratificat interzicerea testelor nucleare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE