Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

SUA și Iran au făcut schimb de prizonieri. Înțelerea a valorat 6 miliarde de dolari

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Cinci prizonieri americani reținuți în Iran au plecat luni de la Teheran, au declarat oficialii, ca parte a unui acord prin care au fost deblocate active iraniene în valoare de aproape 6 miliarde de dolari.

În pofida acordului, este aproape sigur că tensiunile vor rămâne ridicate între SUA și Iran, care sunt blocate în diverse dispute, inclusiv cu privire la programul nuclear al Teheranului. Iranul susține că programul este pașnic, dar în prezent duce uraniu mai aproape ca niciodată de nivelurile de calitate militară.

Schimbul planificat s-a desfășurat în contextul unei consolidări militare americane majore în Golful Persic, cu posibilitatea ca trupele americane să abordeze și să păzească navele comerciale în Strâmtoarea Ormuz, prin care trec 20% din toate transporturile de petrol.

Două persoane, printre care un înalt oficial al administrației Biden, au declarat că prizonierii au părăsit Teheranul luni. Aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece schimbul era în curs de desfășurare.

Pe lângă cei cinci americani eliberați, doi membri ai familiilor americane au plecat cu avionul, potrivit oficialului administrației Biden.

Cum au fost transferați prizonierii

Datele de urmărire a zborurilor au arătat că un zbor Qatar Airways a decolat de pe Aeroportul Internațional Mehrabad din Teheran, care a fost folosit în trecut pentru schimburi. Mai mulți dintre foștii prizonieri au putut fi văzuți urcând scările spre avion în înregistrări video publicate de presa iraniană.

Se aștepta ca avionul să aterizeze în Doha, Qatar. Între timp, Nour News, un site despre care se crede că este apropiat de aparatul de securitate al Iranului, a declarat că doi dintre prizonierii iranieni au ajuns la Doha pentru schimb.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat că schimbul va avea loc luni, după ce aproape 6 miliarde de dolari în active iraniene odată înghețate au ajuns în Qatar.

"Din fericire, activele înghețate ale Iranului din Coreea de Sud au fost eliberate și, cu voia lui Dumnezeu, astăzi activele vor începe să fie controlate în totalitate de guvern și de națiune", a declarat Kanaani.

"În ceea ce privește subiectul schimbului de prizonieri, acesta va avea loc astăzi și cinci prizonieri, cetățeni ai Republicii Islamice, vor fi eliberați din închisorile din SUA", a adăugat el. "Cinci cetățeni încarcerați care se aflau în Iran vor fi dați părții americane."

Distribuie

Taguri