Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA arată că impunerea testării călătorilor din China este bazată "doar pe știință"

Cerinţa Washingtonului ca toţi călătorii care vin din China să prezinte un test negativ la COVID-19 la frontierele ţării se bazează "doar pe ştiinţă", a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, relatează AFP.

"Este o abordare care se bazează numai pe ştiinţă", a declarat presei Ned Price la sediul Departamentului de Stat al Statelor Unite, informează Agerpres.

Restricțiile, inacceptabile din perspectiva Chinei

Declaraţiile au intervenit ca reacţie la cele făcute anterior de o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze care a considerat că restricţiile adoptate de peste zece ţări sunt "inacceptabile" şi "lipsite de bază ştiinţifică".

Începând cu 5 ianuarie, la ora 00.01 la Washington (05.01 GMT), "toţi călătorii cu vârsta de 2 ani şi peste care vin din China pe calea aerului vor fi obligaţi să facă un test cu cel mult două zile înainte de plecare", indiferent de naţionalitate sau statutul lor vaccinal, au anunţat autorităţile sanitare americane pe 28 decembrie.

Statele Unite şi-au exprimat în mod deosebit îngrijorarea că transmiterea rapidă a virusului în China va determina apariţia de noi variante.

Lipsa transparenței în China

Măsurile "se bazează pe preocupări de sănătate publică" din cauza "exploziei numărului de cazuri de COVID-19 în China şi a lipsei de date de secvenţiere adecvate şi transparente provenind din China", a declarat marţi Ned Price.

Purtătorul de cuvânt a reiterat oferta Washingtonului de a împărtăşi dozele sale de vaccin anti-COVID-19 cu Beijingul.

Rezultatele negative vor trebui prezentate companiilor aeriene la plecare, iar testele PCR sau antigen vor fi acceptate, precum şi dovada trecerii prin boală după un test pozitiv cu mai mult de 10 zile înainte de zbor.

Ce state au impus testare obligatorie

Această decizie urmează anunţurilor similare din mai multe ţări, printre care Japonia, India şi Italia care au impus, de asemenea, teste obligatorii călătorilor din China.

Beijingul a pus capăt pe neaşteptate politicii sale "zero-Covid" în decembrie şi de atunci a cunoscut o explozie a numărului de cazuri în rândul celor 1,4 miliarde de locuitori. Spitalele şi crematoriile sunt copleşite, iar locuitorii raportează lipsa de medicamente împotriva febrei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE