Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu. Pasta Wasabi, consumată pentru sushi, poate stimula memoria de scurtă și lungă durată

Un nou studiu arată că sushiul este mai sănătos de atât, atunci când este combinat cu pasta wasabi.

O echipă de cercetători de la Universitatea Tohoku din Tokyo, Japonia, sugerează că pasta verde și iute care se consumă alături de preparatele din pește poate stimula memoria de scurtă și lungă durată, scrie CBS News.

Specialist în prevenirea demenței și principalul autor al lucrării științifice Rui Nouchi a explicat pentru CBS News că rezultatele studiului le-au depășit așteptările atât lui, cât și colegilor săi.

Totodată, eșantionul a fost unul limitat, cu 72 de participanți sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 60 și 80 de ani. Jumătate dintre ei au luat suplimente a câte 100 mg de extract de wasabi înainte de culcare, în timp ce restul a primit un placebo. 

Știam încă de la testele trecute pe animalele de laborator că pasta wasabi are beneficii pentru sănătate, dar ceea ce ne-a surprins, de fapt, a fost o anumită schimbare cu adevărat importantă. 

Wasabi sau hreanul japonez, care face parte din familia muștarului, se poate consuma nu doar la preparatele din pește, ci și ca dressing pentru salate, condiment pentru carne și legume, în supele cu tăiței. Substanța sa activă este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatoare. 

După trei luni, grupul care a mâncat wasabi a avut rezultate mai bune la testele pentru abilități lingvistice, concentrare și memorie. Mai exact, consumul pastei a îmbunătățit semnificativ memoria de lucru (pe termen scurt) și cea de lungă durată cu 18%, însă nu și capacitatea de concentrare sau viteza de procesare a informației. 

Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că substanța sa activă poate reduce inflamația în zona hipocampului - responsabilă de funcția memoriei - și poate crește plasticitatea neuronală, acea capacitate a creierului de a se adapta situației și a se schimba pe parcursul vieții. 

Echipa de cercetători și-a propus să testeze mai departe pe alte grupe de vârstă și să verifice dacă consumul de wasabi poate încetini declinul cognitiv la pacienții cu demență. Totuși, ceea ce se găsește în comerț poate fi, de fapt, un produs contrafăcut din hrean alb, colorant și alte ingrediente. Pasta originală este destul de scumpă și durează aproape doi ani ca planta să ajungă la maturitate, în condiții optime de temperatură, umbră și apă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE