Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Cursurile de mindfulness ajută la îmbunătățirea sănătății mintale și reduce anxietatea și depresia

Cursurile de mindfulness ajută la îmbunătățirea sănătății mintale timp de cel puțin șase luni, arată datele unui nou studiu.

Frecventarea cursurilor de mindfulness poate reduce probabilitatea de a te confrunta cu simptome de depresie sau anxietate, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au observat participanții care au urmat cursuri de mindfulness în grup cu un profesor.

"În lucrările noastre anterioare nu era încă clar dacă aceste cursuri de mindfulness ar putea promova sănătatea mintală în diferite medii comunitare", a declarat cercetătorul principal, Dr. Julieta Galante, care a efectuat cercetarea în timp ce lucra la Universitatea din Cambridge.

Această nouă analiză care reunește date din 13 studii a demonstrat că aceste cursuri "chiar funcționează pentru o persoană obișnuită", a spus ea, după ce a adunat date de la 2.371 de participanți.

Ce este mindfulness?

Cercetătorii au definit mindfulness ca fiind "conștientizarea care apare prin acordarea atenției în mod intenționat, în momentul prezent și fără a judeca, la desfășurarea experienței moment cu moment".

Aceste cursuri, cunoscute în mod oficial ca programe bazate pe mindfulness (MBP), combină adesea elemente de meditație, conștientizare corporală și psihologie modernă. Ele sunt concepute pentru a ajuta la reducerea stresului, la îmbunătățirea stării de bine și la creșterea rezistenței mentale și emoționale.

Unul dintre cele mai cunoscute MBP a fost creat de profesorul Jon Kabat-Zinn în 1979. Acesta încorporează elemente de exerciții de yoga, meditație și învățături din budismul Zen. Cu toate acestea, programul este laic și a fost dezvoltat pentru a avea o bază științifică.

Exerciții precum concentrarea asupra respirației și acordarea de atenție sentimentelor în timp ce efectuați sarcini zilnice precum mâncatul sau spălatul pe dinți pot fi găsite în MBP.

În introducerea lor, echipa a subliniat faptul că "se pune prea puțin accent pe prevenire, mai degrabă decât pe tratament" atunci când vine vorba de tulburările de sănătate mintală. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că depresia cronică afectează între 5 și 10 % dintre cetățenii UE, iar tulburările legate de anxietate sunt, de asemenea, foarte răspândite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE