Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Străzi transformate în parcări uriașe. Lucrările de pe Podul Grant au dus la blocaje în toată capitala

Pasajul Basarab a arătat astăzi, din nou, ca o uriașă parcare suspendată. Și asta pentru că șoferii mai mult au stat, decât s-au deplasat, pentru că traversarea durează mai mult de o oră. În această situație s-a ajuns după ce podul Grant a fost închis pentru reparații. În timp ce șoferii claxonau și își mai căutau ultimele picături de răbdare pe pasajul Basarab, pe podul Grant, alene muncitorii încercau să pară preocupați de lucru.

Cu o lungime de aproape 2 kilometri, pasajul Basarab s-a văzut ca o zonă complet blocată, timp de aproape jumătate de zi. În mod normal, nu este nevoie de mai mult de 5 minute pentru a fi străbătut, dar miercuri șoferii l-au traversat în mai mult de o oră.

Au folosit răstimpul pentru a-i aduce reproșuri primarului general, care a luat decizia închiderii Podului Grant.

Șofer: Domnule Nicușor Dan, să demisionați! Domnul Nicușor Dan trebuia mai întâi să găsească soluții, apoi să închidă podul Grant. Ce a făcut toată vara, cât a fost lumea în concedii? Ieri am făcut două ore jumate, am plecat la 7 și am ajuns la 9,30, azi tot vreo două ore.

Cu răbdarea la cote minime,  unii șoferi au găsit timp și de ironii.

Șofer: Nicușoare, să fii de râs și de bătaie de joc. Toată vara ai stat la mare, ai stat la soare, Nicușoare!

Pasajul Basarab, construit pentru a fluidiza traficul pentru locuitorii din Nord Vestul Capitalei, își arată limitele, în noul context

Cristi Popa, jurnalist Euronews: Să știți că nu mă aflu nu mă aflu într-o intersecție uriașă din București. Sunt pe podul Basarab, cam așa arată. Arată ca o uriașă parcare. Șoferii spun că este inuman ce se întâmplă. Pierd foarte mult timp în trafic și mai ales spun că își pierd răbdarea, pentru că trec minute bune fără să miște mașina de pe pod.

În tot acest timp, la câțiva kilometri distanță, liniștea de pe șantierul Grant este ușor spartă de un singur muncitor.

Vacarmul din traficul bucureștean aici nici nu se aude, iar șantierul pare aproape părăsit.

Inginer: Undeva la 4 sau 5 luni o să dureze, este o muncă laborioasă. Mai repede ar fi ideal, dar ținând cont că o să lucrăm toamna-iarna, vremea este schimbătoare, nu știm.

Jurnalist: Nu era mai bine dacă lucrările se făceau din primăvară, erau concedii?  

Inginer: Nu puteam decât să presupunem ce ar fi fost, certitudinea este că acum s-a început.

Lucrarea abia a început, dar cu stângul, pentru că unele utilaje au și cedat

Atât de des încât mocanii au și estimări clare ale reparațiilor.

Jurnalist: Se strică des?

Muncitor: Cam des! De două ori pe zi dacă merge încontinuu!

Supărarea a trecut de la șoferii blocați în trafic la primarul sectorului 6, care îi cere, printr-o postare, socoteală primarului General. Îi solicită ca muncitorii să lucreze în trei schimburi, pentru ca lucrările să nu dureze atât de mult.

”Astăzi, la ora 17.00, la Podul Grant încetase lucrul. Fac acest apel public la domnul Primar General să discute cu constructorul și să organizeze activitatea pe 3 schimburi, 24/7! În așa fel ar putea reduce perioada de execuție de la 6 luni, la 3, 4 luni. Dacă constructorul solicita fonduri suplimentare din cauza forței de muncă, mai scumpă pe timpul nopții, Primăria Sectorului 6 se poate implica financiar și ajuta. Foarte mulți oameni ne cer soluții, inclusiv mie, domnule Primar General, deși lucrarea (legitimă, de altfel) vă a aparține”, spune pe Facebook, primarul sectorului 6 - Ciprian Ciucu.

Primarul Capitalei îi răspunde edilului de la sectorul 6.

Nicușor Dan: O să verific chestiunea aceasta. Domnia sa a mai și spus că nu există poliție locală în trafic și este total fals, o să verific personal. Ei mi-au spus că lucrează în două schimburi, înseamnă până seara. Nu se poate în trei schimburi și nu se poate duminica, pentru că ei lucrează două schimburi de luni până sâmbătă, pentru că pentru mare parte din operațiunile pe care le fac trebuie să aibă niște firme externe, anumiți specialiști și atunci ei nu lucrează, pur și simplu.

Nicușor Dan este de părere că probleme din trafic se vor rezolva.

”Cea mai proastă zi a fost ziua de luni când nici oamenii nu toți au avut informația că sunt lucrări și nici măsurile noastre nu au funcționat. Marți și azi a fost ceva mai bine, continuăm, adică am pus mai multe echipaje de poliție, am modificat timpii unor semafoare”, spune Nicușor Dan.

Autoritățile au anunțat că de pe 15 octombrie podul Grant intră în reparații în valoare de 65 de milioane de lei. Blocajul rutier va fi până în luna martie a anului viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE