Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stația de epurare a apei de la Glina îndeplinește în totalitate standardele europene, după o investiție de 650 de milioane de lei

Cea mai recentă investiție de 650 de milioane de lei la stația de epurare a apei de la Glina aduce tehnologie de ultimă generație și un sistem sustenabil pentru tratarea apelor uzate în zona metropolitană.

Pierderi de apă, reduse cu peste 80%

Modernizarea întregului sistem de apă și canalizare a redus pierderile de apă cu peste 80%, iar asta înseamnă și un tarif mai mic pentru consumatori.

De altfel, la nivel național sunt în desfășurare 39 de proiecte în sectorul de apă și canalizare, iar până în 2029, mii de kilometri de conducte de apă vor fi modernizate.

Fie că ați spălat vasele sau ați făcut duș, fiecare metru cub de apă utilizat se va reîntoarce în natură, însă nu înainte să treacă printr-un proces de epurare.

Este utilizată tehnologie de ultimă generație

Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: Toată apa menajeră din București ajunge aici, la stația de epurare de la Glina. O vedeți colectată în acele bazine. În urma procesului de epurare, rezultă un nămol. Nămolul va fi dus la incinerat, însă nu înainte să treacă printr-un proces în urma căruia rezultă biogaz. Cu ajutorul acestuia, stația își acoperă o bună parte din energia electrică si termică.

După ultima investiție de 650 milioane de lei, stația de epurare de la Glina îndeplinește în totalitate standardele europene. Este utilizată tehnologie de ultimă generație, sunt reduse pierderile și au fost eliminate infiltrațiile. Iar sistemul sustenabil aduce și tarife mai mici pentru consumatori.

În orașele în care au fost făcute investiții în sistemele de apă și canalizare observăm cele mai mici prețuri pentru aceste utilități. Cei care locuiesc în Capitală plătesc sub 10 lei pe metrul cub de apă. În același timp, locuitorii județului Prahova au cel mai mare tarif din țară, de 18,51 per metru cub.

Sunt în derulare nu mai puțin de 39 de proiecte pentru modernizarea sistemelor de apă și canalizare

În acest moment, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, sunt în derulare nu mai puțin de 39 de proiecte pentru modernizarea sistemelor de apă și canalizare. Există finanțare europeană, la care se adaugă și fonduri naționale.

Andrei Chivu, director Direcția Generală Program Dezvoltare Durabilă: La acest moment, avem la nivelul Programului de Dezvoltare Durabilă o alocare de la Comisia Europeană de 2,5 miliarde de euro. E vorba de 3,7 milioane de locuitori care vor beneficia de o alimentare mai buna cu apă și de 2,2 milioane de locuitori la fel care vor beneficia de o mai bună tratare a apelor uzate.

„Apa care ajunge la robinet este de o calitate foarte bună”

De altfel, un sistem bine pus la punct aduce și o apă potabilă pentru consum la robinetul fiecărui beneficiar.

Florian Burnar, președinte Asociația Parteneriat pentru Proiecte și Fonduri Europene: Apa care ajunge la robinet este de o calitate foarte bună, există senzori și pe rețele și în rezervoare și la stațiile de tratare.

De altfel, și Direcția de Sănătate Publică monitorizează calitatea apei potabile. În prezent, în București sunt conectați la rețeaua de apă și canalizare peste 2 milioane de locuitori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE