Pe 10 iulie, ministrul Energiei, Bogdan Ivan, spunea că a descoperit un așa-zis „spor de femeie” la compania de stat SAPE.
Între timp, Ivan susține că, după ce a trimis Corpul de Control, animeni nu ar fi primit acel spor.
„Sporul de femeie” de la SAPE „nu a fost primit de nimeni”
„Am trimis Corpul de Control să clarifice situația și au constatat că nimeni nu a primit acel spor destinat femeilor. Se creaseră indicatori de performanță pentru acest spor, dar nu li se aplicau tuturor angajaților. Mi s-a cerut să aprob acești indicatori pentru componentele variabile de bonus ale Consiliului de Administrație, dar am refuzat.
Am trimis Corpul de Control, deși, dacă indicatorii ar fi existat anterior, nu era nevoie de aprobarea mea, deci deduc că indicatorii au fost introduși atunci când i-am respins eu", a spus Bogdan Ivan, citat de Antena 3.
Cum a apărut acel „spor de femeie”
Compania cu pricina este SAPE (Societatea de Administrare a Participanților în Energie) și se află în subordinea Ministerul Energiei. În urmăcu câteva zile, Bogdan Ivan a explicat, la Euronews România, ce era cu acel spor.
Ce spunea inistrul Energiei, Bogdan Ivan, referitor la „sporul de femeie”: „La propunerea venită din partea unei companii din subordinea Ministerului Energiei, SAPE, pentru indicatorii de performanță pentru membrii Consiliului de Administrație și ai directoratului, săptămâna trecută, când am ajuns, după toate filtrele, toate avizele și semnăturile tuturor din subordinea mea, am fost foarte atent la detaliul ăsta și am reușit să-l văd.
Cei care reprezintă compania își ating indicatorii de performanță și primesc bonusuri la finalul anului. Înseamnă că a fost performantă compania dacă în conducerea ei există cel puțin o femeie. Atunci, acest bonus înseamnă zece puncte, adică echivalentul a 10% din bonusul de performanță al respectivei companii.
Nu se numea 'spor de femeie'. Scria explicit că se consideră indicator îndeplinit în situația în care o doamnă deține o poziție de conducere în companiei și, automat, tot boardul companiei beneficiază de acel bonus, pentru că și-au atins indicatorii de performanță.
Din punctul meu de vedere, nu are nicio logică, pentru că nu are importanță genul, că e bărbat sau femeie, cât timp îndeplinește condițiile pentru care se creează acea competiție pentru a fi în conducerea companiei.... Mi se pare hilar."
- Directorul companiei SAPE câștigă 56.666 de lei net pe lună, adică peste 11.000 de euro.