Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Specii rare de pești în Marea Neagră. Bancuri de milacop și doradă au fost surprinse la mică distanță de țărm

Specii rare de pești sau despre a căror existență în Marea Neagră nu se știa până acum au început să apară la mică distanță de țărm. Bancuri de milacop, un pește răpitor, de apă caldă și doradă au fost surprinse în adâncuri, spre bucuria pescarilor și a pasionaților de scufundări. Acesta este, însă, efectul schimbărilor climatice, spun specialiștii. În toamnă, marea a avut chiar și 21 de grade la țărm, cu cinci mai multe față de normal. Au fost cele mai ridicate valori din ultimii 50 de ani.

Aceste imagini spectaculoase, din adâncurile Mării Negre, au fost surprinse toamna aceasta, în zona digului de nord din Constanța, la mică distanță de țărm. Cel care le-a filmat, un pasionat de scufundări, recunoaște că a fost surprins să vadă bancuri de milacop și doradă în Marea Neagră.

Valentin Marcoci, scafandru: A fost o experiență unică și asta pentru că am întâlnit la acea scufundare un banc foarte, foarte mare și frumos.

Ambele specii sunt foarte rare, milacopul s-a mai prins accidental la undiță, dar dorada nu. Dorada este mult mai mare, dar în ambele bancuri erau exemplare foarte frumoase, foarte mari, destul de neobișnuit pentru litoralul nostru.

Milacopul, un pește răpitor de apă caldă care poate ajunge și la 20 de kilograme, este extrem de rar întâlnit în Marea Neagră. Iar dorada, un pește apreciat pentru gustul său delicios, viețuiește cu precădere în Marea Mediterană.

Adrian BÎlbă – cercetător: Dorada are o limită, pe la 8-10 grade, sub această temperatură nici măcar nu poate trăi, viețui. Ei bine, dacă marea nu se mai răcește în zona de sud și ajunge la o temperatură convenabilă, resurse trofice există și e foarte posibil ca această specie să o găsim tot mai prezentă în Marea Neagră.

Temperatura apei mării crește de la an la an, susțin specialiștii

Chiar și acum, în luna decembrie, este cu 3 grade peste normalul perioadei.

Răzvan Mateescu, cercetător Institutul de Cercetări Marine Constanța: Există o shiftare de 3 grade față de această temperatură medie multianuală. În situația în care în luna decembrie avem aceste temperaturi crescute ale maselor de apă costiere probabil și în luna ianuarie vom avea aceeași situație.

De apa mării tot mai caldă au profitat și specialiștii Institutului de Cercetări Marine Grigore Antipa din Constanța care au reușit să adapteze dorada mediteraneeană condițiilor din Marea Neagră.

Victor Niță – cercetător Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa: Au avut un ritm de creștere foarte bun, vedeți cât sunt de prietenoși, pot să spun, acceptă hrana foarte ușor, nu se sperie de fermieri, sunt niște pești perfecți pentru astfel de sisteme de cultură.

Toate cele 200 de exemplare aduse din Italia în această primăvară s-au adaptat perfect noilor condiții de mediu. Cercetătorii speră, astfel, că vor reuși să adapteze și alte specii de pești condițiilor naturale de la noi.

Victor Niță – cercetător Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa: Multe specii din Mediterană vor pătrunde din ce în ce mai frecvent în Marea Neagră probabil vor stabili chiar și populații stabile aici, este greu de anticipat în acest moment, dar nu imposibil.

În acest an, apa Mării Negre a înregistrat temperaturi neobișnuite până târziu în toamnă, când s-a menținut săptămâni în șir la 20-21 de grade. Au fost cele mai ridicate valori din ultimii 50 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE