Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spaniolii circulă gratuit cu trenul. Măsura este un experiment până la finalul anului

În Spania, prima zi de călătorie gratuită cu trenul a dus la creșterea cu 50 la sută a numărului de pasageri în comparație cu 2019. Mai mult de patru sute de mii de spanioli au descărcat deja abonamentele gratuite.

Este o inițiativă guvernamentală de reducere a consumului de energie și combustibili. Programul este în vigoare de la 1 septembrie până la 31 decembrie 2022.

Gratuit pentru navetiști, reducere pentru abonamente

Rezultatele sunt încurajatoare, susține ministrul spaniol al transporturilor, mobilității și agendei urbane. Raquel Sánchez a ținut să fie de față în prima zi de aplicare a noilor măsuri. În cazul Madridului, pe lângă călătoriile gratuite pentru navetiști, există și o reducere de 50% la abonamentele lunare integrate și o treime la biletele de zece călătorii.

Raquel Sánchez, ministrul spaniol al transporturilor: „Conform datelor pe care tocmai le-am primit, mai mult de 100.000 de utilizatori au folosit deja acest permis (în regiunea Madrid). Ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 50% față de nivelurile din 2019.”

Părerile călătorilor

Cei o sută de mii de călători de care vorbește oficialul guvernamental erau cei numărați în doar câteva ore, la începerea programului de circulație al trenurilor.

„Îl folosesc în fiecare zi. Este foarte scump și adevărul este că e un scandal”, spune un navetist.

„Sunt încântat. Să vii la serviciu în fiecare zi și să nu te coste nimic este minunat”, spune alt călător.

Guvernanții de la Madrid spun că măsura de a oferi călătorii gratuite sau cu reducere va lăsa mai mulți bani în buzunarele spaniolilor. Este o măsură de protecție socială, dar și o revigorare a transportului public, susțin ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE