Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania traversează primul val de caniculă. Temperaturi de peste 44 de grade Celsius, la umbră

Spania se topește sub primul val de caniculă din această vară. Meteorologii anunță că temperaturile pot depăși 44 de grade Celsius la umbră. Astfel de perioade cu valuri de căldură extremă sunt din ce în ce mai dese în regiune, în ultimii ani. Spania este una din țările cele mai afectate de schimbările climatice, din cauza deșertificării a peste 75% din teritoriul său, potrivit Organizației Națiunilor Unite. 

Primul val de căldură, din această vară, din Spania, a făcut ca termometrul să urce la 40 de grade Celsius la umbră, iar în sud a trecut  de 44 de grade, potrivit agenţiei naţionale de meteorologie. 

În Capitala Madrid, plină de turiști, oamenii folosesc orice metodă pentru a se răcori și a se proteja de soarele puternic.

”Este prima noastră zi aici. Este foarte cald, dar ne pregătisem pentru o căldură și mai mare. Dar, nu este atât de rău cum credeam. Am verificat cum va fi vremea până să venim aici și am văzut că va fi extrem de cald. Deci, pentru moment, supraviețuim”, spune o turistă.

Specialiștii spun că în ultimii zece ani frecvența acestor episoade de căldură s-a triplat, comparativ cu anii precedenți. 

”Îmi arde pielea. La această oră, nu ies pe stradă în mod normal, dar azi a trebuit să ies. E de nesuportat”, menționează o localnică.

La sfârşitul lunii aprilie, o masă de aer cald şi uscat din Africa de Nord a condus la înregistrarea unui record absolut de temperatură pentru acea lună. 38,8 grade Celsius, o valoare întâlnită numai în luna iulie. Anul trecut din cauza caniculei au murit în Spania peste 350 de persoane, o cifră în creștere față de anii precedenți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE