Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soția lui Julian Assange susține că acesta e deținut politic. Avocații SUA spun că activitățile ziaristului au pus în pericol vieți nevinovate

Activitățile de spionaj ale lui Julian Assange au pus în pericol vieți nevinovate. Asta au susținut avocații care reprezintă SUA, în a doua zi de audieri la Londra, în procesul privind extrădarea fondatorului Wikileaks către America. Soția jurnalistului susține că acesta este deținut politic. Assange trebuia să se prezinte la Înalta Curte din capitala britanică, dar e prea bolnav ca să facă asta, a declarat ea. 

Washingtonul dorește ca Julian Assange să fie judecat în SUA pentru spionaj pentru că a publicat documente clasificate. Atât el cât și susținătorii săi consideră că este nevinovat. 

Stella Assange, soția lui Julian Assange: ”Este prizonier politic şi trebuie eliberat. Se află în închisoare de cinci ani. Se simte rău. Este prea bolnav ca să participe (la audieri n.r.).”

Rudele lui Assange spun că extrădarea sa ar însemna un atac la adresa libertății presei.

Gabriel Shipton, fratele lui Julian Assange: ”Acest caz rămâne o pată, o pată pe obrazul SUA, o pată pentru Marea Britanie. Ambelor guverne ar trebui să le fie ruşine pentru asta şi pentru ceea ce fac la adresa libertății presei.”

După ce a fost adăpostit de Ecuador în ambasada sa din Londra, Julian Assange este deținut de aproape 5 ani de Marea Britanie. Guvernul de la Londra a fost de acord să îl trimită în SUA, în urmă cu doi ani. 

Acum australianul în vârstă de 52 de ani vrea să obțină un ultim recurs în instanță împotriva extrădării sale. Pe numele său au fost formulate 17 capete de acuzare de spionaj și utilizare abuzivă a computerelor. Asta, după ce acum aproape 15 ani a publicat pe site-ul Wikileaks un număr imens de documente secrete americane.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE