Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șosea surpată după inaugurare în județul Iași. Cea mai adâncă fisură are peste un metru

Un drum județean din Iași s-a surpat pentru a doua oară, la doar două luni de la recepția lucrărilor. Șoseaua reprezintă unul din cele mai mari proiecte de infrastructură rutieră județeană din ţară, cu o finanțare de aproape 100 de milioane de euro. În zona afectată, șoferii circulă pe o singură bandă și cu viteză redusă.

Autoritățile spun că trebuie găsite alte soluții tehnice față de cele propuse în proiectul inițial, dar și mai mulți bani. Pe o porțiune de mai de 20 de metri drumul s-a surpat în mai multe locuri începând cu axul șoselei. Cea mai adâncă fisură are peste un metru.

”Ce să-i facem? Asta e constructorul. Nu e normal așa pentru câțiva metri să fie așa. Plătim taxe, plătim impozit,” a spus un bărbat.

Reparațiile necesită noi costuri

Autoritățile județene spun că problemele au ieșit la iveală după ninsorile din luna aprilie.

”Acolo avem o falie de alunecare, identificată la faza de DSF prin studiu geografic de acolo. La un metru 22 dedesubt e un praf nisipos, argilos, care, în perioade de umiditate crescută are această mișcare necontrolată. Urmează ca, în momentul în care zona ajunge la nou echilibru, să stabilim împreună cu constructorul care monitorizează zona sa facem, dacă este necesar o expertiza tehnică. Astfel încât sa avem o altă soluție tehnică decât cea propusă prin proiectul tehnic,” a spus Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Lucrarea s-a întors la stadiul de monitorizare a mișcărilor tectonice, pentru care bugetul a fost suplimentat cu 800 de mii de lei. Pentru reparații va fi nevoie de noi sume de bani. Lotul face parte din cei 168 de kilometri de șosea care au primit finanțare pentru reabilitare. Valoarea inițială a acesteia a fost de 100 de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE