Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Ioniță, despre atacul din Statele Unite: „Probabil este un lup singuratic, dar vorbim și despre un efect de imitație”

Specialistul în ştiinţe politice, Sorin Ioniță și profesorul universitar Andrei Țăranu au vorbit în exclusivitate în platoul Euronews România despre evenimentele din Statele Unite, acolo unde 6 persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite într-un atac armat în Highland Park, Illinois, în timpul unei parade cu ocazia Zilei Independenței în SUA.

„Este regretabil, în primul rand pentru că e 4 iulie, Ziua Independenței. Pe de altă parte, este un atac dintr-un foarte lung șir de atacuri care au avut loc anul acesta. Vă aduceți aminte de numărul de școli care au fost atacate. Președintele încearcă în acest moment să limiteze calibrul armelor de foc în SUA, dar nu poate să limiteze purtarea lor”, a precizat politologul Andrei Țăranu în direct la Euronews România.

Pe de altă parte, Sorin Ioniță a spus că putem vorbi despre un efect de imitație. „În siajul acestor atentate vorbim și despre un efect de imitație. În momentul în care văd ceva, copiază. Probabil este un lup singuratic care caută atenție.

Prost pentru Chicago e că acest eveniment vine pe un trend: ea e o metropolă cu o rată mare de criminalitate. Mai mult, companiile pleacă din Chicago și blamează criminalitatea locală pentru asta. Sunt clivaje rasiale și clivaje de venituri”.

În final, politologul Andrei Țăranu a mai punctat că violențele recente din Statele Unite ar putea fi instrumentalizate de către partidul Republican în alegerile din noiembrie.

„În toamnă sunt alegeri și democrații s-ar putea să aibă o surpriză pentru că de fiecare dată când crește violența, republicanii sunt primii care câștigă, ceea ce o veste proastă pentru Biden. Există cu siguranța și un clivaj rasial, care în clipa de față face furori în SUA”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE